Berlusconi perustaa uuden puolueen

Italian opposition johtaja Silvio Berlusconi aikoo perustaa uuden puolueen, johon hänen Forza Italia -puolueensa sulautetaan.

Ulkomaat

Uusi puolue saa nimekseen Italian kansan vapauspuolue. Berlusconin mukaan se on kaikkien italialaisten kaipaama uudistus, joka on hallitseva Italian politiikkaa vuosikymmenien ajan.

Berlusconi aikoo esitellä puolueen virallisesti maanantaina, mutta hän mainitsi aikeestaan jo elokuussa. Hän ei kuitenkaan ole onnistunut houkuttelemaan mukaan muita keskusta-oikeistolaisen opposition johtajia.

Berlusconia ovat viime päivinä arvostelleet niin vastustajat kuin liittolaiset hänen ennustettuaan erheellisesti, että pääministeri Romano Prodin hallitus kaatuisi budjettiäänestyksessä.

Berlusconin lähimmän liittolaisen, oikeistolaisen kansallisen liiton johtaja Gianfranco Fini arvioi aiemmin sunnuntaina, että Berlusconin johtama oppositioliittouma hajoaa vuoden loppuun mennessä, ellei Berlusconi keskity yhdistämään sen rivejä ja lakkaa tuhlaamasta panoksia ennenaikaisten vaalien vaatimiseen.

Budjettiäänestyksen jälkeen Berlusconi pani alulle nimenkeräyksen ennenaikaisten vaalien puolesta. Hänen mukaansa nimiä on kertynyt muutamassa päivässä yli seitsemän miljoonaa.

AFP, AP, Reuters