Asiantuntija: Syksyn epävarmuus näkyy korkosijoituksissa

Sijoitusrahastoyhdistyksen puheenjohtajan mukaan rahastojen arvon lasku loppukesästä kertoo maailman markkinoiden epävarmuudesta.

ABN AMRO Rahastoyhtiön toimitusjohtajan Tim Hermanssonin mukaan vuoden kolmas neljännes oli yleisesti ottaen rauhaton, kun otetaan huomioon Yhdysvaltain asuntolainakriisiuutiset ja tämän myötä yllättävätkin heilahtelut joissakin korkotuotteissa.

Tilastokeskuksen mukaan Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen arvo laski heinä-syyskuussa ensimmäisen kerran viiteen vuoteen. Rahasto-osuuksia lunastettiin 900 miljoonaa euroa enemmän kuin osuuksia merkittiin.

Samanlainen liike oli näkyvissä Euroopassa, kuten Italiassa, Saksassa ja myös Ranskassa, missä rahastoista virtasi heinä-syyskuussa ulos yli 30 miljardia euroa.

Lunastusten rauhoittuminen näkyi kuitenkin jo lokakuussa. Syksyn ilmiöihin kuuluu se, että varoja on siirtynyt korkorahastoista osakerahastoihin. Erityisesti sijoittajien turvasatamina pitämät lyhyen koron rahastot ovat tuottaneet pettymyksiä. Sen sijaan etenkin kehittyville markkinoille sijoittavat osakerahastot ovat olleet suosiossa.