1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tehyn korotukset eivät erotu lähivuosina

YLE Uutisten pyytämien laskelmien mukaan Tehyn sopimus nostaa ensimmäisinä vuosina keskivertosairaanhoitajan palkkaa vain muutaman euron enemmän kuin syksyllä hylätty, koko kuntakenttää koskenut tarjous. Sopimuksen loppukauden korotukset on nyt ensi kertaa kytketty työn tehokkuuden kohenemiseen.

Kotimaan uutiset

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä sopimuksen lähiluku on osoittanut, ettei budjetteja tarvitsekaan laittaa uusiksi.

- Minusta henkilöstön on hyvä tiedostaa, että Tehyn sopimus noudattelee niin tarkasti aikaisemmin kuntakentälle sovitun sopimuksen linjaa vuosina 2008 ja 2009, ettei siitä kannata jännitettä työpaikoille rakentaa, HUSin toimitusjohtaja Kari Nenonen sanoo.

Samalla tasolla liikkuminen näkyy myös YLE Uutisten pyytämissä palkkakehitysvertailuissa. Kunnallisen työmarkkinalaitoksen laskelmien mukaan tehyläisen sairaanhoitajan palkka nousee keskimäärin seuraavina kahtena vuotena noin 13 prosenttia - superilaisen perushoitajan puolestaan noin 12,7 prosenttia. Vähimmälle euroissa laskettuna jäävät lastentarhanopettajat.

Ensilaskelmien mukaan Tehyn taistelu ei näyttäisi tuottaneen suuria seteleitä ainakaan ensimmäisten kahden vuoden osalta. Tehyn sovittelijoidenkin mukaan korotukset painottuvat vuosiin 2010 ja 2011 eli aikaan, josta muu kuntakenttä superilaiset mukaanlukien käyvät uudet neuvottelut. Tehyn korotukset ovat myös mallia, jota ei ole kuntakentällä käytetty aiemmin.

HUSin toimitusjohtajan mielestä mielenkiintoista on, että ensimmäistä kertaa kuntasektorilla on sovittu tulostavoitteista samalla kun sovittiin mahdollisista palkankorotuksista.

- Hyöty kohdistuu näihin työntekijöihin, jotka ovat tehneet töitä vähän pienemmällä porukalla. Minusta tässä on selvästi elementtejä, jossa tuottavuuskehitys ja palkankorotukset on kytketty toisiinsa, HUSin toimitusjohtaja Kari Nenonen sanoo ja pitää sopimusta historiallisena avauksena.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi