MTK vaatii hallitukselta päättäväisyyttä 141-neuvotteluissa

MTK on pettynyt siihen, ettei maatalouden 141-tuesta käydyissä neuvotteluissa päästy sopuun vaikeimmista kysymyksistä.

Kotimaa

Maatalouskomissaari Mariann Fischer Boel ja ministeri Sirkka-Liisa Anttila sopivat Bryselissä, että ensi vuonna 141-tukea maksetaan 93,9 miljoonaa euroa. Tuen tasoon ensi vuoden jälkeen tai tukikauden pituuteen sen sijaan ei tullut selvyyttä. MTK pitää hyvänä, että neuvotteluja jatketaan jo ensi viikolla.

Tuottajajärjestö pitää tärkeänä, että hallitus sopii kasvinviljelytuen saamisesta tukiratkaisuun kesällä sovitun tasoisena.

MTK vaatii, että jatkoneuvotteluissa on turvattava riittävä tukitaso vuoden 2013 loppuun saakka ja sovittava selvästi myös tuen jatkosta sen jälkeen. Myös nyt sovittavan tukikauden jälkeen artikla 141 on edelleen pidettävä voimassa.

Tämänpäiväisissä neuvotteluissa tukikauden kaksi viimeistä vuotta on ehdotettu jätettäväksi EU:n luonnonhaittakorvauksen tulevan uudistuksen varaan. MTK pitää tätä liian epävarmana ratkaisuna.

MTK:n toinen puheenjohtaja Juha Marttila pitää kuitenkin sopua 93,9:stä miljoonasta tukieurosta ensi vuodelle hyvänä päänavauksena jatkoneuvotteluille.

YLE Uutiset