Oppositio ryöpytti pääministeriä Tehy-puheesta

Eduskunnassa on käyty kiivas väittely Tehyn työtaistelutoimista. Koko oppositio arvosteli pääministeri Matti Vanhasta (kesk.) Tehy-kiistassa.

Kotimaa

Eduskunnan kyselytunti keskittyi torstaina vain yhteen aiheeseen, Tehyn työtaistelu-uhkaan ja pääministerin keskiviikkoiseen puheeseen Keskuskauppakamarissa.

Vanhanen arvosteli Kauppakamarin tilaisuudessa kärkevästi Tehyn irtisanoutumisuhkaa ja kaipasi työtaistelujen voimakäytölle rajoja. Eduskunnassa puhe nostatti suoranaisen mylläkän. Vanhasta syytettiin työnantajan puolelle asettumisesta.

- Olisin kyllä odottanut, että pääministeri olisi odottanut vähän aikaa ennen kuin moittii Tehyä. On aivan sama mitä sanoitte, mutta sillä on merkitystä miten Tehy sen ymmärtää. Ja pelkään, että he ymmärsivät sen kritiikkinä ja niin, että hallitus on asettunut työnantajapuolelle, Kristillisdemokraattien Bjarne Kallis sanoi.

- Te olette syyllistänyt sairaanhoitajat ja eilen vielä haukuitte heidät, ettei heillä ollut tarpeeksi tietoa siitä, mitä työtaistelusta voi seurata, ihmetteli Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

- Syytitte meitä eilisessä puheenvuorossanne siitä, että vaadimme lisää rahaa hoitokriisin laukaisemiseksi. Onko se synti, että vaadimme vanhuuden- ja terveydenhuoltoon lisää voimavaroja, kysyi SDP:n Jukka Gustafsson.

Opposition mukaan Vanhasen keskiviikkoinen puheenpitopaikkakin oli väärä.

- Eduskunta on se paikka, jossa pitää käyttää poliittisesti tärkeät puheenvuorot eikä kauppakamarin tilaisuus, arvosteli Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen.

Vanhanen puolustautui sillä, että paikalla oli myös Vasemmistoliiton kansanedustajia.

SDP torjui jyrkästi myös Vanhasen puheet työtaisteluoikeuteen puuttumisesta.

- Työtaisteluoikeuksia ei pidä rajoittaa lailla, sillä se on perusoikeus. Sen sijaan syytä on kyllä miettiä miten suojelutyö järjestetään siten, että elintärkeät asiat turvataan, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov linjasi.

Kyselytunnilla Vanhanen toivoi, että työtaisteluissa noudatettaisiin jatkossa perinteisiä reilun pelin sääntöjä. Pääministerin silmissä saattaa kummitella jo ensi kevään kuljetusalan perinteisesti riitaisat palkkaneuvottelut.

Lähteet: YLE Uutiset