Venäjän ja Italian kaasuputkihanke etenee

Venäjä ja Italia ovat edenneet kaasuputkihankkeessaan. Kaasuputki on suunnitteilla Mustaltamereltä Bulgarian kautta eteläiseen Eurooppaan.

talous

Venäläisen kaasuyhtiön Gazpromin ja italialaisen Eni SpA -energiayhtiön edustajat allekirjoittivat yhteistyösopimuksen kaasuputken rakentamista koskien Kremlissä järjestetyssä tilaisuudessa. Aiesopimus solmittiin kesäkuussa.

Italian pääministeri Romano Prodi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin olivat mukana tilaisuudessa.

Toteutuessaan kaasuputki kulkisi Mustanmeren alitse Bulgariaan, jonka jälkeen se haarautuisi kahtia, ja kuljettaisi kaasua sekä pohjoiseen että eteläiseen Eurooppaan. Kaasuputken pituus olisi valmistuttuaan 900 kilometriä, ja sen lasketaan pystyvän toimittamaan kaasua 30 miljardia kuutiometriä vuositasolla.

Italian pääministeri Romano Prodi vierailulla Moskovassa

Prodi ja Putin keskustelevat ja allekirjoittavat myös useita muita asiakirjoja Prodin Moskovan vierailun aikana.

Aihelistalla ovat muun muassa maiden väliset kauppasuhteet. Putin sanoi uskovansa maiden välisen kaupan kasvavan entisestään ja nousevan jopa viimevuotisista 20 miljardin euron ennätyslukemista.

Myös Prodi kiitteli maiden välisten suhteiden kehittyneen politiikan, talouden ja henkisten arvojen saralla jopa odotettua paremmin.

Prodi ja Putin allekirjoittanevat myös Italian Barissa sijaitsevaa ortodoksikirkkoa koskevan sopimuksen, jonka mukaan kirkon omistajuus palautettaisiin Venäjälle. Kirkko oli rakennettu 1900-luvun alussa venäläisiä pyhiinvaeltajia varten, mutta siitä oli vuonna 1937 tullut Barin kaupungin omaisuutta, kun pyhiinvaeltajat kaikkosivat Venäjän vallankumouksen alkaessa.

Lähteet: AP, AFP, Itar-Tass