Muistitikut ja älypuhelimet tietoturvauhka?

Usb-muistitikuista ja älypuhelimista on tullut kasvava tietoturvauhka yrityksille. Kadotetut, irralliset muistilaitteet vaarantavat muun muassa yrityssalaisuuksia ja saattavat kierrättää haittaohjelmia sekä viruksia.

Kotimaa

Tietoturvayrityksen teknologiajohtaja väittää myös, että rikolliset sabotoivat yritysten tietoverkkoja jättämällä haittaohjelmia sisältäviä muistitikkuja uteliaan työntekijän kokeiltavaksi.

Britanniaa kuohutti aiemmin tällä viikolla tapaus, jossa viranomaiset kadottivat postissa 25 miljoonan ihmisen henkilötiedot sisältäneet cd-levyt.

Tikusta vääntyy uhkaavaa asiaa unohdusten myötä. Usb-muistitikkuun voidaan tallentaa parhaimmillaan 8 gigatavua tietoa, joka voi olla esimerkiksi luottokorttitietoja, sosiaaliturvatunnuksia, osoitetietoja, tai yritysten liikesalaisuuksia. Muistilaitteiden kadottelusta on tullut yrityksille kasvava uhka.

- Todennäköisyys, että erilaisia luottamuksellisia asiakirjoja ja liikesalaisuuksia voi olla sen tiedon joukossa, jota muistitikuille tallennetaan, kasvaa koko ajan. On totta, että jos aikaisemmin vaadittiin esimerkiksi saman materiaalin tallntamiseen kontillinen paperia ja nyt se mahtuu sitten povitaskussa kulkevaan sormen kokoseen välineeseen, niin uhka on merkittävästi lisääntynyt, sanoo Viestintäviraston johtaja Timo Lehtimäki.

- Samantyyppiset ongelmat tulevat laajenemaan - ei pelkästään muistikkujen käytön myötä, vaan esimerkiksi älypuhelimien käytön myötä.

Monissa koneissa käyetty muistitikku saattaa myös tuoda haittaohjelmia ja viruksia yrityksen tietoverkkoon. Symantec Finland -tietoturvayrityksen teknologiajohtaja Marko Haarala kertoo myös tahallisesta sabotaasista. Hänen mukaansa esierkiksi yritysten parkkipaikoille on kylvetty muistitikkuja, joissa lukee vaikkapa "lomakuvat".

- Ennen muinoin, ennen usb-tikkuja cd-levy, joka saattoi löytyä esimerkiksi jostain kahvihuoneesta tai parkkipaikalta, saattoi päätyä koneeseen, mikä on yrityksen verkon sisällä. Ihan vastaavaa voi tapahtua tänä päivänäkin, mutta nyt se media on vaan usb-tikku.

- Rikollisuus, joka siellä taustalla on käyttää ihan samoja keinoja, mutta tavallaan se teknologia on vaihtunut siinä matkan varrella. Ihmiset ovat varsin uteliaita ja jos usb-tikku löytyy parkkipaikalta, niin kiusaus kytkeä se omaan koneeseen on varsin suuri. Ja se usb-tikku saattaa sisältää haittaohjelmia tai mitä tahansa kohdistettua urkintaa.

Osa yrityksistä kieltää kokonaan irrrallisten muistilaitteiden käytön, osa hankkii suojausohjelmia. Teknologiajohtaja Marko Haarala on törmännyt jopa siihen, että muistitikkujen käyttö on estetty tunkemalla yrityksen tietokoneiden usb-portteihin liimaa.

- Ei se ole mikään urbaanilegenda. Itse olen nähnyt myöskin sellasia asioita, että yritys hankkii kannettavia tietokoneita ja maksaa niistä tietysti sievoisen summan ja koska asiaa ei ole sen enenpää yrityksessä mietitty ja halutaan kuitenkin estää muistitikkujen, kameran tai minkä tahansa muun teknologian liittäminen kannettaviin tietokoneisiin, niin mennään ja rikotaan niitä fyysisiä osia siitä kannttavasta. Kuulostaa tietysti vähän hassulta, mutta näin on tosiaan tapahtunut.

YLE Uutiset