1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ranskan kirjallisuuspalkintojen voittajat ovat yllättäneet eliitin

Ranskassa on tuhatkunta erilaista kirjallisuuspalkintoa, joista tärkeimmät myönnetään marraskuussa. Tänä vuonna palkintoseremoniat ja valinnat ovat sisältäneet tavallista enemmän yllätyksiä.

kulttuuri

Maan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon, Goncourtin, sai 48-vuotias entinen toimittaja Gilles Leroy teoksestaan Alabama song. Se on 1920-luvulle sijoittuva kuvitteellinen tarina amerikkalaisen kirjailijan F. Scott Fitzgeraldin puolisosta Zeldasta. Leroy kertoo vangitsevasti Zelda Fitzgeraldin elämästä, joka päättyi traagisesti mielisairaalaan ja kuolemaan 47-vuotiaana. Goncourt-raadin valinta oli yllättävä, sillä satavuotisia perinteitä vaaliva ja iäkäs raati suosii yleensä korkeakirjallisia ja elitistisiä teoksia, kun taas Alabama song on varsin kansantajuinen romaani. Tulokaskirjailijan palkinto meni menestyskirjailijalle Elitismi ja korkeakirjallisuus eivät muutoinkaan ole olleet Ranskassa valttia. Myös Flore-palkinnon linjaus oli tavallista populaarimpi, sillä kunnianosoitus meni menestyskirjailija Amélie Nothombille. Valintaa on ihmetelty suuresti, koska Florella on tarkoitus palkita uusia ja tuntemattomia kykyjä. Nothomb taas on kirjoittanut jo 16 teosta, joita on myyty miljoonia eri puolilla maailmaa. Palkitussa uutuusromaanissaan Ni d'Ève ni d'Adam (Ei Eevasta eikä Aatamista) Nothomb kertoo nuoruudenrakkaudestaan. Ranskan toiseksi arvostetuin kirjallisuuspalkinto, Renaudot, poikkesi sekin tutuilta urilta. Renaudot'n sai menestyskirjailija Daniel Pennac teoksestaan Chagrin ecole (Koulutuska), jossa kirjailija kuvailee kevyesti ja huumoripitoisesti omia vaikeita kouluvuosiaan. Kriitikot syyttävät palkintoraateja populismista

Jotkut ranskalaiset kirjallisuuskriitikot ovat olleet näkevinään näissä valinnoissa merkin siitä, että suuren yleisön makumieltymykset sanelevat raatien valintoja entistä enemmän. Toisten mielestä kyse on pelkästään kaupallisista lehmänkaupoista, joitten tarkoituksena on maksimoida palkintojen markkina-arvo.

Tärkeimmät kirjallisuuspalkinnot ovat Ranskassa jättiluokan bisnestä, sillä voittaneita teoksia myydään yleensä satoja tuhansia ellei peräti miljoonia kappaleita. Tämä sääntö pitänee paikkansa myös tänä vuonna, sillä sekä Renaudot-voittajan Daniel Pennacin että Goncourt-palkitun Gilles Leroyn romaanit ovat jo ehtineet kiivetä ranskalaisten kirjamyyntilistojen kärkipäähän.

Lähteet: YLE Uutiset (Anneli Vehkoo, Pariisi)

Lue seuraavaksi