Suomalaisvalmisteinen risteilijä upposi Etelämantereen rannikolla

Etelämantereen rannikolla Etelä-Shetlannin saarten lähistöllä jäävuoreen törmännyt matkustaja-alus on uponnut.

Ulkomaat

Chileläisten viranomaisten mukaan Explorer-alus upposi myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa noin parikymmentä tuntia sen jälkeen, kun se oli alkanut vuotaa.

Aluksessa oli yhteensä 154 ihmistä: 91 matkustajaa ja yhdeksän matkanjärjestäjän edustajaa sekä 54 miehistön jäsentä. Heidät pelastettiin paikalle saapuneeseen norjalaiseen matkustaja-alukseen. Pelastetut vietiin tämän jälkeen Chilen ja Uruguayn sotilastukikohtiin Etelämantereelle odottamaan jatkokuljetusta Etelä-Amerikkaan.

Matkustajien joukossa oli ainakin Yhdysvaltojen, Britannian, Kanadan, Australian ja Hollannin kansalaisia.

Explorer -alus oli matkalla Argentiinan Ushuaiasta kohti Etelämannerta: kyseessä oli 19-päiväinen risteily. Alus törmäsi varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa jäävuoreen Etelä-Shetlannin saarten lähistöllä ja alkoi upota.

M/S Explorer oli pienikokoinen ja se oli rakennettu vuonna 1969 Uudessakaupungissa. Aluksen 54 hengen miehistö koostui pääosin pohjoismaalaisista ja filippiiniläisistä.

Lloyds List -julkaisun mukaan aluksessa oli aiemmissa tarkastuksissa havaittu vikoja muun muassa pelastusveneissä ja sen vedenpitävässä ovessa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters,