Heinäluoma kritisoi pakkolakia ja Vanhasta

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma jatkaa hallituksen arvostelua Tehyn palkkakiistan hoidosta. Heinäluoma sanoi puolueensa Varsinais-Suomen piirin piirikokouksessa Yläneellä, että hallitus on vastuussa työmarkkinakierroksen ylimääräisistä vaikeuksista.

Kotimaa

Heinäluoma huomautti, että hallituspuolueet ja erityisesti kokoomus nostivat keväällä palkkaodotukset korkealle ja maksattavat nyt laskun kunnilla.

Heinäluoman mukaan hallitus kääntää kylmästi selkänsä naisvaltaisille palvelualoille. Suurimman oppositiopuolueen johtaja kummastelee sitä, että hallituksen rahat loppuvat juuri silloin kun pitäisi toteuttaa vaalien alla naisille annetut palkkalupaukset.

Heinäluoma huomauttaa, että budjettikehykset eivät ole estäneet viime ja tänä vuonna yli sadan miljoonan euron lisärahaa maatalouteen.

Heinäluoma sanoo olevansa tyytyväinen sovun syntymiseen Tehy-kiistassa. Hän pitää kuitenkin kyseenalaisena sitä, että kahden prosentin palkankorotus sopimuksen loppuvaiheessa edellyttää, ettei hoitoalalle palkata lisää henkilöstöä. Heinäluoma tuohtui myös Vanhaselle Heinäluoma tyrmää pääministeri Matti Vanhasen puheet valtion herkemmästä puuttumisesta kansalaisten terveyttä uhkaaviin työtaisteluihin. Heinäluoma sanoo, että Tehyä koskevasta pakkolaista halutaan tehdä yleispätevä käyttäytymismalli. Hänen mukaansa Tehyn työtaistelua käytetään verukkeena, jolla yleisemmin ajetaan työtaisteluoikeuksien rajaamista. Heinäluoma sanoo suhtautuvansa vakavasti suojelutyöhön. Hän muistuttaa ehdottaneensa SDP:n puoluevaltuustossa jo viikko sitten, että palkansaajakeskusjärjestöt neuvottelisivat keskenään suojelutyöhön yhteiset pelisäännöt. Oppositiojohtaja arvostelee pääministeriä yrityksestä ohjailla oppositiota. Heinäluoman mukaan Vanhanen haluaisi päättää, paitsi mitä hallituksen ministerit saavat sanoa, myös mitä oppositio saa tehdä. - Kansanvallan kannalta ollaan irvokkaassa tilanteessa, kun istuva pääministeri rakentelee jo uusia hallituksia, Heinäluoma sanoo Vanhasen puheeseen viitaten. Vanhanen totesi keskiviikkona Keskuskauppakamarissa, että vastaavassa tilanteessa mikä hyvänsä nykyisistä oppositiopuolueista olisi hallitusvastuussa hallitusyhteistyön heikoin lenkki. YLE Uutiset

Lähteet: Vasemmistoliitto: Hallitus yksityistämässä kuntapalvelut