Euroopan neuvosto ja USA huolissaan Venäjän pidätyksistä

Euroopan neuvosto on huolissaan Venäjän oppositiojohtajien pidätyksistä. Neuvoston pääsihteeri Terry Davis sanoo olevansa erittäin huolissaan Garri Kasparovin, Boris Nemtsovin ja heidän kannattajiensa pidätyksistä Moskovassa ja Pietarissa viikonloppuna.

Ulkomaat

Davis huomautti, että Venäjä on osa 47-jäsenistä Euroopan neuvostoa ja on allekirjoittanut Euroopan ihmisoikeussopimuksen, joka takaa kokoontumisen vapauden.

Myös Yhdysvallat tuomitsee pidätykset. Valkoisen talon tiedottaja Gordon Johndroe sanoo, että Yhdysvallat on huolissaan Venäjän viranomaisten vihamielisistä toimista opposition edustajia vastaan.

Aiemmin päivällä mellakkapoliisi pidätti oppositiojohtaja Nemtsovin ja pari sataa muuta mielenosoittajaa Pietarissa. Lauantaina poliisi hajotti vastaavan presidentti Vladimir Putinia vastustaneen marssin Moskovassa ja pidätti entisen shakkimestarin, nykyisen oppositiojohtajan Garri Kasparovin.

Venäjällä järjestetään parlamenttivaalit tasan viikon päästä.

Satoja pidätetty Pietarissa Poliisi pidätti Pietarissa arviolta 150 - 200 opposition mielenosoittajaa. Pidätettyjen joukossa oli muun muassa Venäjän entinen varapääministeri Boris Nemtsov, joka on oikeistoliberaalin SPS-puolueen presidenttiehdokas. Poliisi vapautti Nemtsovin myöhemmin. Hän kertoi olleensa kaksi tuntia kuulusteltavana poliisiasemalla. Pidätettyinä olivat myös toinen SPS-johtaja Nikita Belyh sekä Jabloko-puolueen paikallisjohtaja Maksim Reznik sekä useita vasemmistolaisen nuorisoryhmän jäseniä otettiin kiinni. Poliisi pidätti mielenosoittajat, kun nämä olivat matkalla kohti Pietarin keskustassa sijaitsevaa kokoontumispaikkaa. Mellakkapoliisit pysäyttivät kulkueen sen jälkeen, kun osa marssijoista oli nostanut esiin kielletyn ääriliikkeen banderolleja. Silminnäkijöiden mukaan mellakkapoliisit hakkasivat ihmisiä pampuilla ja pakottivat pidätetyt aktivistit poliisin linja-autoihin. Lisää pidätyksiä Talvipalatsin luona

Lisää pidätyksiä tehtiin myöhemmin Talvipalatsin luona, jonne oli kerääntynyt ainakin 500 mielenosoittajaa. Yli sata ihmistä otettiin kiinni.

Mielenosoitukset järjestäneen Toinen Venäjä -oppositioliikkeen edustaja Olga Kurnosova kuvasi poliisin toimintaa Pietarissa sotilasoperaatioksi. Hänen mukaansa miliisien yliherkkä toiminta ja kovat otteet kertovat vain siitä, että vallanpitäjät pelkäävät arvostelijoidensa ääntä.

Poliisi oli varautunut mielenosoituksiin marssittamalla katujen varsille täydessä mellakkavarustuksessa olevia poliiseja. Heitä seisoi rivissä muun muassa Pietarin pääkadun Nevski prospektin varrella.

Mielenosoitusmarssilla ei ollut viranomaisten lupaa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, DPA, Itar-Tass