MTK ei suostu 141-tukileikkauksiin

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ei hyväksy EU:n komission vaatimia leikkauksia maataloustukiin. MTK laskee tuen pienenevän 25 prosenttia viidessä vuodessa.

Kotimaa

Sanomalehti Ilkka kirjoittaa, että Suomen tarkennetussa 141-tukiesityksessä sika- ja siipikarjatuotannon samaa tukea leikattaisiin 60 prosenttia vuoteen 2013 mennessä.

MTK:n johtokuntaa huolettaa erityisesti kansallinen sika- ja siipikarjatalouden 141-tuki, jota oltaisiin järjestön mukaan ajamassa alas tukikauden lopussa.

MTK:n mukaan maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on valmistautunut tiistaisiin neuvotteluihin esitetyksellä, joka alentaisi 141-tukea yli neljänneksen vuosina 2008-2013. Liitto arvioi, että tämä merkitsisi suuria tuen leikkauksia kaikilla tuotannonaloilla, mutta sika- ja siipikarjatiloilla pudotus olisi romahdusmainen ja merkitsisi tuotannon päättymistä lukuisilla tiloilla.

Sanomalehti Ilkka laskee, että nykyisin maksettavasta 94 miljoonan euron 141-tuesta sika- ja siipikarjan tuen osuus on 47 miljoonaa euroa. Vuoteen 2013 tuki laskisi liki 30 miljoonaa euroa.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ei halua kommentoida Ilkan saamia lukuja.

- Me keskustelemme huomenna komissaarin ja hänen virkamiestensä kanssa 141-tuen sisällöstä ja yhtenä sektorina siihen liittyy sika- ja siipikarja, Anttila sanoo YLE Uutisille.

- Sika- ja siipikarjasektorilla on sellainen ongelma, että Suomen sianlihan ja kananmunien tuotanto, erityisesti sianlihan tuotanto, on EU-jäsenyyden aikana noussut yli 20 prosenttia yli omavaraisuutemme ja tästä on syntynyt vientitarve. Tähän haetaan ratkaisuja, Anttila jatkaa.

Maatalouden 141-tukea maksetaan eteläisessä Suomessa noin 7 000:lle maitoa, munia ja sian- tai siipikarjalihaa tuottavalle tilalle.

Viime viikolla Sirkka-Liisa Anttilan ja maatalouskomissaari Mariann Fischer Boelin neuvotteluissa päästiin sopuun ensi vuonna maksettavasta tuesta. Tulotukiohjelman kestosta ja tuen kokonaismäärän alenemasta ei saavutettu neuvottelutulosta.

Lähteet: YLE Uutiset