Suomelta nootti Afganistanille

Suomi pyytää nootilla selvitystä Afganistanilta suomalaisen rauhanturvaajan surmaiskusta tuomittujen afganistanilaismiesten vapauttamisesta.

Kotimaa

Ulkoministeriön mukaan Afganistanissa Isaf-operaatiossa palvelleen kersantti Petri Immosen surmaamisesta tuomittuja henkilöitä on vapautettu.

Immonen kuoli toukokuussa Norjan johtamaa joukko-osastoa vastaan tehdyssä iskussa, jossa kuoli myös afgaanisiviili ja kolme norjalaista rauhanturvaajaa haavoittui.

Suomi on yhdessä Norjan kanssa reagoinut tietoon ja on selvittämässä tapahtunutta. Suomen suurlähetystö Kabulissa pyytää myös nootilla selvitystä asiaan Afganistanin ulkoministeriön välityksellä.

Myös puolustusvoimista vahvistettiin maanantaina, että Afganistanin viranomaiset ovat vapauttaneet osan miehistä, jotka oli tuomittu vankeuteen suomalaiskersantin keväällä surmanneesta pommi-iskusta. Seitsemästä miehestä viisi on päästetty vapauteen muutama kuukausi vangitsemisen jälkeen. Suomen puolustusvoimien tiedon mukaan vapautusmääräys on tullut Afganistanin johdolta - jopa itse presidentiltä Hamid Karzailta.

- Pitää muistaa sekin mahdollisuus, että näiden viiden miehen kohdalla ei ehkä olekaan todettu syytä pidempään rangaistukseen. Kaksi tekijöistä on kuitenkin yhä vangittuina, arvioi puolustusvoimain kansainvälisen keskuksen johtaja eversti Mauri Koskela YLE Uutisille.

Rauhanturvaajana palvellut kersantti Petri Immonen kuoli toukokuun lopulla Maimanassa. Tienvarsipommilla tehdyssä iskussa kuoli lisäksi yksi afganistanilainen siviili ja useita muita loukkaantui, heidän joukossaan neljä norjalaista rauhanturvaajaa.

Lähteet: YLE Uutiset, vg.no