Suomalaisarkkitehdin muovinen Futuro-talo myytiin Pariisissa

Arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema muovitalo Futuro on myyty Christie'sin huutokaupassa Pariisissa. Lentävää lautasta muistuttavan talon hinta jäi lopulta 140 000 euroon. Ennalta talon hinnaksi oli arvioitu jopa 150 000 - 200 000 euroa. Huutokauppa pidettiin tiistaina iltapäivällä. Futuro-muovitalon huusi itselleen eurooppalainen taho.

Ensimmäinen lujitemuovista valmistettu Futuro valmistui vuonna 1968, ja talosta kohistiin pian sekä Suomessa että ulkomailla. Sarjatuotantona valmistettua Futuroa voi siirtää paikasta toiseen. Taloa rummutettiinkin aikanaan tulevaisuuden kotina ja kesämökkinä.

Futuroa tehtiin Suomessa parisenkymmentä kappaletta. Lisäksi taloa valmistettiin lisenssillä muun muassa Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Taloa myytiin esimerkiksi Japaniin ja Ruotsiin; Suomessa on ainakin pari kolme Futuroa. Öljyn hinnan huima kallistuminen 1970-luvulla kuitenkin vaikeutti tuotantoa, ja valmistus päättyi vuonna 1978.

Futuron prototyyppi on museossa Utrechtissa Hollannissa. Pariisissa myyty Futuro on aikaisemmin ollut esillä muun muassa modernin taiteen näyttelyssä Luxemburgissa.

Ellipsinmuotoinen Futuro on läpimitaltaan kahdeksan metriä ja korkeudeltaan neljä metriä. Talossa on 140 kuutiometriä tilaa, mutta käyttöpinta-alaa on vain 50 neliötä. Taloon suunniteltiin erikseen myös kalusteet, sillä tavanomainen sisustus kulmikkaine muotoineen sopii taloon kehnosti.

Futuron jälkeen Matti Suuronen (s. 1933) suunnitteli muitakin muovitaloja kuten kioskin ja kaksi huoltoasemaa. Futuro ja sen seuraajat nostivat hänet maailmanmaineeseen, vaikka hän sittemmin luopuikin muovirakennusten suunnittelusta.