Kanerva: Suomi ei hyväksy Afganistanin pommi-iskusta tuomittujen vapautuksia

Suomi ei hyväksy Afganistanin pommi-iskusta tuomittujen vapautuksia. Ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) mukaan oikeustajuun ei mahdu, että Afganistan vapauttaa osan tuomituista, jotka osallistuivat suomalaisen rauhanturvaajan kuolemaan johtaneeseen pommi-iskuun.

Kotimaa

Tämänhetkisen tiedon mukaan tienvarsipommista tuomituista seitsemästä miehestä viisi on vapautettu. Vapautetut ehtivät istua vankilassa ainoastaan kolme kuukautta.

- Eihän tämä nyt mahdu mihinkään oikeustajuun, että toimitaan tällä tavalla. Ei todellakaan, Kanerva hämmästeli miesten vapauttamista YLE Uutisille.

Ulkoministeriö lähetti tiistaina Afganistanille virallisen nootin, jolla se vaatii selvitystä surmaiskusta tuomittujen afganistanilaismiesten vapautuksista. Suomi on tutkinut tapausta yhdessä Norjan kanssa.

- Tässä pitää saada nyt heiltä selvitys, miksi näin on toimittu. Ja jos se ei tyydytä meitä, niin sen jälkeen esitämme tietysti oman kantamme, kuinka meidän mielestämme tulisi toimia, Kanerva selvitti Suomen jatkotoimia.

Kanervalla ei ole vielä varmuutta vapautuksen syistä. Hänen mielestään tuomitut olisi joka tapauksessa passitettava takaisin vankilaan. YLE Uutisten tietojen mukaan afgaanit on saatettu vapauttaa paikallisten johtajien painostuksesta.

Suomalaiskersantti Petri Immonen kuoli viime toukokuun lopussa tienvarsipommi-iskussa Maimanassa Afganistanissa Isaf-operaatiossa palvellessaan. Norjan johtamaa joukko-osastoa vastaan tehdyssä iskussa kuoli myös afgaanisiviili ja useita muita loukkaantui, heidän joukossaan kolme norjalaista.

Lähteet: YLE Uutiset