1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranskan presidentti vakuuttaa mellakoijien saavan rangaistukset

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy vakuuttaa, että Pariisin lähiömellakoissa poliiseja kohti ampuneita rangaistaan. Hän lupaa myös, että kahden nuoren kuolemaan johtanut kolari poliisiauton kanssa selvitetään.

Presidentti piti keskiviikkona ministerien kanssa hätäkokouksen kolme yötä jatkuneiden nuorisomellakoiden vuoksi. Mellakat levisivät tiistaina Pariisin esikaupunkialueelta myös eteläiseen Toulousen kaupunkiin. Ainakin 130 poliisia on loukkaantunut.

Villiers le Belin esikaupungissa Pariisissa nuoret ovat sytyttäneet rakennuksia, autoja ja roska-astioita tuleen. Toulousessa mellakoijat polttivat parikymmentä autoa sekä sytyttivät kirjaston tuleen. Poliisi oli vahvistanut läsnäoloaan mellakka-alueilla, ja Villiers le Belin kaduilla partioi viime yönä tuhatkunta poliisia.

Mellakointi Pariisin esikaupunkialueella alkoi, kun kaksi moottoripyörällä hurjastellutta maahanmuuttajataustaista nuorta törmäsi poliisiautoon ja kuoli. Levottomuuksia ruokki lähiössä levinnyt huhu, että poliisit olisivat aiheuttaneet onnettomuuden ja paenneet paikalta. Viranomaiset ovat kuitenkin tutkinnassaan todenneet väitteen vääräksi.

Poliiseja kohti ampuneita odottaa syyte murhanyrityksestä Pääministeri Francois Fillon vakuuttaa, että poliiseja kohti ampuneet mellakoijat löydetään, pidätetään ja tuodaan oikeuden eteen. Ranskalaisella France Inter -radiokanavalla haastateltu presidentti Sarkozy sanoi, että ampumisella on nimi: murhanyritys. - Viranomaisia kohti tulen avaamista ei voi mitenkään hyväksyä. Me löydämme asemiehet, Sarkozy sanoi käytyään sairaalassa tapaamassa ensimmäisenä mellakkayönä kriittisesti haavoittunutta poliisia. Viimeksi vuonna 2005 Pariisin lähiöissä puhkesi vakavia mellakoita, kun kaksi nuorta kuoli sähköiskuun muuntajassa, johon he olivat piiloutuneet poliiseilta.