YK:n puunistutuskampanja onnistunut yli odotusten

YK:n mukaan suunnitelma miljardin uuden puun istuttamisesta tämän vuoden aikana on onnistunut yli odotusten. YK:n ympäristöohjelman asettama miljardin puun tavoite on jopa ylitetty - varsinkin Etiopian ja Meksikon suurten metsitysprojektien ansiosta.

luonto

Etiopiassa on tänä vuonna istutettu 700 miljoonaa ja Meksikossa 210 miljoonaa puuta. Muita kärkipään maita ovat mm. Turkki, Kenia ja Kuuba.

Puiden istuttamisella on tarkoitus hidastaa ilmastonmuutosta, koska puut käyttävät ilmastoa lämmittävää kasvihuonekaasua hiilidioksidia. Lisäksi halutaan estää metsien hävittämistä polttopuuksi ja viljelysmaaksi.

YK aikoo nostaa ensi vuoden istutustavoitteen yhteensä 1,5 miljardiin. Indonesian metsät häviävät nopeimmin maailmassa Indonesiassa puiden istutus on aloitettu. Tarkoitus on istuttaa yhteensä 79 miljoonaa puuta. Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono aloitti kampanjan istuttamalla puuntaimia pääkaupunki Jakartan lähistölle Jonggoliin. Indonesia menettää joka tunti noin 300 jalkapallokentän verran metsää, mikä on ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan maailman nopeinta vauhtia. Metsää hakataan laittomasti, ja metsämaata raivataan tuottoisampien palmuöljypuiden kasvualustaksi. Palmuöljyä käytetään biopolttoaineiden raaka-aineena. Indoensian presidentin mukaan tulevat sukupolvet joutuvat kohtaamaan ruoka- ja vesipulaa, mikäli metsien tuhoamistahti jatkuu entisellään. 17 000 saaren Indonesiasta lukuisat saaret uhkaavat jäädä nousevien merenpintojen alle. Samalla maailman monimuotoisimpiin kuuluva ekosysteemi on vaarassa kadota.

Lähteet: Reuters, AP