Lontoossa myytiin loistelias Fabergé-muna ennätyshintaan

Lontoossa on huutokaupattu harvinainen Fabergé-muna. Koristeellinen muna myytiin 12,5 miljoonalla eurolla Christie'sin huutokaupassa. Hinta on korkein Fabergé-munasta koskaan maksettu. Munan huusi tuntemattomaksi jäänyt venäläinen ostaja.

kulttuuri

Nyt myyty muna on kultaseppämestari Peter Carl Fabergén tekemä. Hän teki munan Rotschildin pankkiiriperheelle vuonna 1902 Pietarissa, ja muna on ollut perheen hallussa siitä pitäen. Muna ei ole aiemmin ollut julkisesti näytteillä.

Kallisarvoinen muna on 27 senttiä korkea ja seisoo koristellisella jalustalla. Hopeinen emaloitu muna on koristeltu kullalla ja helmillä, ja sen kyljessä on kello.

Lisäksi munan yläpäästä aukeaa luukku, josta tasatunnein kurkistaa ulos pieni timanttikoristeinen kukko. Kukko räpyttää siipiään neljästi ja nyökkää kolmesti ja katoaa jälleen munan sisään.

Fabergén kulta- ja jalokiviseppäliike valmisti Venäjän tsaariperheelle käyttö- ja koriste-esineitä. Liike toimi 1840-luvulta Venäjän vallankumoukseen asti.

Kuuluisimpia liikkeen töistä ovat juuri kymmenet jalokivistä, kullasta, emalista ja vuorikristallista tehdyt pääsiäismunat. Muille kuin tsaariperheelle tehtiin ilmeisesti vain 12 koristemunaa.

Lähteet: AFP, AP, DPA, YLE Uutiset