Karpit karttavat rokkia

Kalat tuntuvat pitävän rock-musiikista tai ainakaan musiikki ei häiritse niitä pahoin. Tällainen tulos käy ilmi Kotkan Meripäivien yhteydessä tehdystä tutkimuksesta. Siinä seurattiin, kuinka akvaariotalon kalat reagoivat rock-konsertteihin. Karpit katosivat piiloon musiikin alkaessa, mutta lahnat liikkuivat innokkaasti koko konsertti-illan ajan.

Kotkan Maretarium-akvaariotalon viereen rakennettiin viime heinäkuussa yli kolmen tuhannen katsojan konserttiteltta, jossa esiintyi suomalaisia ja ulkomaisia artisteja ja yhtyeitä. Kalojen reaktioita seurattiin 20. heinäkuuta, kun teltassa esiintyivät Melrose, Dave Edmunds ja Uriah Heep.

Jyväskylän yliopiston tutkija Mikko Erkinaro selvitti, kuinka pääakvaarion kalojen käytös muuttui konserttien aikana ja niiden jälkeen. Puolen miljoonan litran pääakvaariossa uiskentelee lohia, taimenia, kuhia, ahvenia, pieniä särkikaloja, lahnoja, karppeja ja haukia.

Tutkimuksessa selvisi, että pienet särkikalat ja ahvenet olivat aluksi tiukkana parvena veden yläosassa. Uriah Heepin soiton aikana parvi kuitenkin harveni ja hajosi lopulta kokonaan.

Lahnat puolestaan tuntuivat pitävät myös Uriah Heepistä, sillä ne liikkuivat silmiinpistävän laaja-alaisesti koko konsertti-illan ajan. Isot lohet ja taimenet taas sekoittuivat illan hämärtyessä aina vain tasaisemmin joka puolelle vettä.

Akvaarion kenties parhaiten kuuleva kalalaji, karppi, näytti olevan musiikin suhteen valikoivin. Karpit liikehtivät mittavasti vain ennen konsertti-illan alkua. Heti Melrosen aloitettua soittonsa karpit pysyivät tiiviisti piilossa.

Musiikki ei aiheuttanut paniikkia akvaariossa Ääni liikkuu vedessä neljä kertaa nopeammin kuin ilmassa. Äänen merkitys kalojen tehokkaana tiedonvälittäjänä on tärkeä, sillä näkyvyys veden alla on usein rajoitettua. Kalat käyttävät äänen havaitsemiseen muun muassa kuuloluita, uimarakkoa sekä kylkiviiva-aistia. Kovaääninen musiikki ei kuitenkaan aiheuttanut kaloissa paniikkia. Hätäiset lähdöt, uintinopeuden äkilliset vaihtelut sekä suuntautuminen erityisesti ääntä kohti tai siitä poispäin loistivat poissaolollaan. Tutkimus osoittaakin, että massiivia rock-konsertteja voinee tunnontuskitta järjestää akvaariotalojen läheisyydessä ilman pelkoa siitä, että kalat vieroksuisivat meteliä. Kaloja ei liioin tunnu kiinnostavan, onko soittava yhtye suomalainen vai ulkomaalainen. Järvi- ja merikalojen reaktioita ei ole vielä tutkittu. Musiikin vaikutusta kaloihin on seurattu muuallakin. Esimerkiksi Ateenassa tutkittiin viime vuonna, kuinka Mozartin Eine kleine Nachmusik vaikuttaa karppeihin. Tutkimustulosten mukaan musiikin avulla voi sekä lieventää että pahentaa kalojen stressiä. Sopivasti annosteltuna musiikki saattaa myös edistää kalojen kasvua. YLE Uutiset