Vesikriisi uhkaa Aasiaa

Aasian kehitysmaita uhkaa ennennäkemätön vesikriisi vuosikymmenen kuluessa, kertoo Aasian kehityspankin torstaina julkaisema raportti. Raportin mukaan syy kriisiin on maiden huonosti hoidetut vesivarat.

luonto

Ilmastonmuutoksen vaikutukset, nopea teollistuminen ja väestönkasvu voivat johtaa miljardeja dollareita vuosittain maksaviin terveydellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin alueella.

- Jos nykyiset epäsuotuisat suuntaukset jatkuvat, yhden tai kahden vuosikymmenen kuluessa Aasian kehitysmaat kohtaavat veden laadun hallintaa koskevan kriisin, joka on ennennäkemätön ihmiskunnan historiassa, kirjoittaa Ajit Biswas raportissa.

Raportin mukaan massiivinen kaupungistuminen tuo mukanaan uudenlaisia veteen liittyviä haasteita. Kehitysmaiden kaupungit ovat muun muassa jääneet jälkeen jäteveden keräämisessä, käsittelyssä ja turvallisessa hävittämisessä.

Ilmastonmuutoksen myötä rajut ilmiöt, kuten kuivuus ja tulvat, todennäköisesti lisääntyvät. Se taas kasvattaa riskejä ja epävarmuuksia, joita maiden vesiteollisuus ei välttämättä kykene kohtaamaan.

Raportti käsittelee 12 Aasian maan eli Bangladeshin, Kambodzhan, Kiinan, Fijin, Intian, Indonesian, Kazakstanin, Pakistanin, Filippiinien, Samoan, Sri Lankan ja Vietnamin tilannetta.

Lähteet: Reuters