1. yle.fi
  2. Uutiset

Leena Krohn ja Merete Mazzarella ehdolla pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi

Pohjoismaiden neuvoston ensi vuoden kirjallisuuspalkintoa tavoittelevat suomalaisista Leena Krohn ja Merete Mazzarella. Palkinnonsaaja valitaan ensi helmikuussa. Palkinnon arvo on 350 000 Tanskan kruunua eli noin 47 000 euroa.

kulttuuri

Suomalaisteosten lisäksi palkinnosaajiksi on ehdolla teoksia muista Pohjoismaista. Yhteensä ehdolla on 12 kirjailijaa. Tänä vuonna on asetettu ehdolle teokset myös Färsaarilta ja saamelaiselta kielialueelta. Grönlannista ei sen sijaan ole ehdokaskirjaa.

Leena Krohn on mukana kilvassa teoksella Mehiläispaviljonki. Kertomus parvista ja Merete Mazzarella teoksellaan Fredrika Charlotta född Tengström. En nationalskalds hustru (suom. Fredrika Charlotta os. Tengström. Kansallisrunoilijan vaimo). Tarkoitus on lisätä kiinnostusta naapurimaiden kirjallisuuteen Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto myönnetään korkeatasoiselle kaunokirjalliselle teokselle, joka on kirjoitettu jollakin Pohjoismaiden kielistä. Tunnustuksen tarkoitus on tehdä pohjoismaista kirjallisuutta tunnetuksi. Ehdokkaat asetetaan kunkin maan kansallisissa palkintolautakunnissa. Voittajan valitsee kymmenjäseninen lautakunta, jossa on kaksi jäsentä jokaisesta jäsenmaasta eli Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista. Tänä vuonna Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon sai ruotsalainen kirjailija Sara Stridsberg teoksestaan Drömfakulteten. Pohjoismaiden neuvosto jakaa myös musiikkipalkinnon, elokuvapalkinnon sekä luonto- ja ympäristöpalkinnon.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi