Asuntolainojen nostot palautuivat ennalleen

Uusien asuntolainojen nostot palautuivat lokakuussa elokuiselle tasolleen syyskuun notkahduksen jälkeen.

talous

Lokakuussa uusia lainoja otettiin 1,9 miljardia euroa. Myös uusien asuntolainojen keskikorko palasi takaisin elokuun lukemiin eli 4,94 prosenttiin markkinakorkojen laskun myötä.

Runsaalla puolella uusista asuntolainoista on viitekorkona euriborkorko, ja markkinakorkojen muutos näkyy siten suoraan lainakoroissa. Rahalaitosten kotitalouksille myöntämien asuntolainojen kanta oli lokakuun lopussa 61,2 miljardia euroa ja sen keskikorko 4,94 prosenttia.

Asuntolainakanta jatkaa vakaata kasvuaan, joskin sen vuosikasvu on viime aikoina hidastunut. Lokakuussa asuntolainakannan vuosikasvu oli 12,8 prosenttia.

Yrityslainakanta kasvoi voimakkaasti lokakuussa. Vuosikasvu nopeutui 13,8 prosenttiin syyskuun 12,1 prosentista. Yritysten lainakanta oli 47,3 miljardia euroa, ja sen korko oli 5,11 prosenttia.

Yrityslainojen kasvun nopeutuminen vauhditti myös koko yleisön lainakannan kasvua. Yleisön lainakannan vuosikasvu oli 12,5 prosenttia lokakuussa.

Talletukset edelleen kasvussa Kotitalouksien enintään kahden vuoden määräaikaistalletukset kasvoivat lokakuussa jo kolmatta kuukautta peräkkäin.

Niiden määrä lisääntyi lokakuussa 850 miljoonalla eurolla ja oli kuukauden lopussa 17,9 miljardia euroa. Näiden talletusten keskikorko oli 4,1 prosenttia, mikä on 0,10 prosenttiyksikköä enemmän kuin syyskuussa.

Yleisön talletuskannan vuosikasvu oli 9,2 prosenttia, kun se oli syyskuussa 7,5 prosenttia. Talletuksia oli lokakuun lopussa yhteensä 89,9 miljardia euroa, ja niiden keskikorko 2,51 prosenttia.

Lähteet: YLE Uutiset