1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Virolainen elokuva niittää mainetta kotimaassa ja maailmalla

Virolaisten nuorten ohjaajien elokuvia on palkittu tänä vuonna useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Uuden polven virolaiselokuvat ovat kääntäneet myös elokuvateattereiden katsojamäärät nousuun.

Virolainen elokuva Sügisball ( Syystanssit) on arkipäivän draamaa tallinnalaislähiössä Lasnamäen Makalassa. Nuoren Veiko Õunpuu ohjaustyö on saanut tunnustusta useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Syystanssit on palkittu muun muassa Venetsian ja Thessalonikin filmijuhlilla. Tallinnassa Syystanssit on mennyt elokuvateattereissa muutaman viikon, ja virolaiskatsojatkin ovat tyytyväisiä.

- Näin ei ole koskaan aikaisemmin kuvattu Tallinnaa, kehuu elokuvan nähnyt Tonu Karjaste.

Suomalaiskatsoja näkee elokuvassa paljon tuttuja elementtejä. Sulevi Peltolalla on sivuosa, ja viipyilevä kuvakerronta sekä niukkasanaiset roolihahmot tuovat silmänräpäyksessä mieleen tunnetuimman suomalaisen elokuvaohjaajan työt. Ohjaaja Õunpuu selvästikin tuntee Aki Kaurismäen tuotantoa.

- Vaikutteita on etenkin Roy Anderssonilta, mutta myös Kaurismäeltä, jonka töistä pidän, Õunpuu myöntää.

Uuteen virolaiselokuvaan voi tutustua myös Tallinnan Pimeät yöt -filmifestivaalilla. Virolaisen elokuvan 1990-luvun lama on selvästi ohi ja buumi aluillaan. Pimeät yöt -festivaalin toiminnanjohtaja Tiina Lokk on tyytyväinen tilanteeseen.

- Kun luuta, lihaa ja verta olevat virolaiset ilmaantuivat valkokankaalle, eivätkä samannäköiset eurooppalaiset jotka voisivat olla Ranskasta, Saksasta tai Suomesta, alkoi virolainen elokuva näkyä maailmalla. Nyt meillä uskalletaan katsoa omaan sisimpään, Lokk sanoo.