Oppositio osoittaa mieltään vaaleja vastaan

Venäjällä oppositioliike Toinen Venäjä aikoo osoittaa mieltään Moskovassa ja Pietarissa. Entisen shakkimestarin Garri Kasparovin oppositioliike protestoi epäoikeudenmukaisina pitämiään duuman vaaleja vastaan.

Ulkomaat

Pietarissa Toinen Venäjä aikoo osoittaa mieltään iltapäivällä ja Moskovassa illalla. Eho Moskvy -radioaseman mukaan hallituksen arvostelijat aikovat Moskovassa marssia keskusvaalilautakunnan rakennukselle. Iltapäivällä Moskovassa aikovat osoittaa mieltään myös kommunistit.

Kremliä kannattava nuorisojärjestö Nashi eli Meikäläiset puolestaan aikoo jakaa lehtisiä, joissa järjestö syyttää Yhdysvaltoja varkaiden ja petturien yllyttämisestä kapinaan eri puolilla Venäjää. Lehtisessä on piirros, jossa Setä Samuli istuu rahasäkkien päällä ja säkeissä on oppositiojohtajien nimiä. Oppositiopuolueet syyttävät vaalivilpistä Oppositiopuolueet syyttävät Venäjän vaaleja vilpillisiksi. Sekä oikeistoon että vasemmistoon lukeutuvat oppositiopuolueet arvioi miljoonien ääniensä päätyneen vaalivilpin takia Kremliä tukeville puolueille. Kommunistipuolue riitauttaa vaalituloksen ja sanoo pyytävänsä korkeinta oikeutta tarkistamaan vaalituloksen. Kommunistijohtaja Gennadi Zjuganov sanoo, etteivät kommunistit usko keskusvaalilautakunnan ilmoittamiin tuloksiin ja aikovat tehdä rinnakkaisen laskennan. Zjuganovin mielestä uudesta parlamentista on muodostumassa Kremlin tytäryhtiö ja kumileimasin. Zjuganovin mukaan Venäjällä ei ole järjestetty yhtä likaisia vaaleja koko Neuvostoliiton jälkeisenä aikana. Myös liberaalipuolueet Jabloko ja Oikeistovoimien liitto ovat ilmoittaneet harkitsevansa oikeusjutun nostamista vaalituloksista. Kun äänistä oli laskettu lähes 98 prosenttia, Jabloko oli saanut 1,6 prosenttia äänistä ja Oikeistovoimien liitto 1,0 prosenttia. Liberaalipuolueet eivät edellisissäkään duuman vaaleissa ylittäneet tuolloista viiden prosentin äänikynnystä mutta saivat silti muutamia edustajia duumaan yhden edustajan vaalipiireistä. Tämänkertaisiin vaaleihin äänikynnystä nostettiin seitsemään prosenttiin äänistä ja yhden edustajan vaalipiireistä luovuttiin. Liberaaleille heikko vaalitulos merkitsee valtion puoluerahoituksen menetystä. Lain mukaan puoluetukea myönnetään vain puolueille, jotka ovat saaneet yli kolme prosenttia äänistä duuman vaaleissa. Viime vaaleissa Jabloko ja Oikeistovoimien liitto saivat kumpikin noin neljä prosenttia puoluelistaäänistä. Lisäksi vain alle neljän prosentin kannatukseen yltäneet puolueet menettävät 60 miljoonan ruplan pantin, jonka ne joutuivat asettamaan vaaleihin osallistuakseen. DPA, AP