Belgiassa Verhofstadt yrittää avata umpisolmua

Belgian kuningas Albert on pyytänyt väistyvän pääministerin apua maansa poliittisen kriisin ratkaisemiseksi. Albert II pyysi toimitusministeristöä luotsaavaa Guy Verhofstadtia etsimään ratkaisua Belgian hallituskriisiin. Belgiassa pidettiin vaalit jo puoli vuotta sitten, mutta maahan ei ole saatu vieläkään muodostettua uutta hallitusta.

Ulkomaat

Pitkät ja takkuiset hallitusneuvottelut ajautuivat Belgiassa umpikujaan viikonloppuna, kun hallitusneuvottelija, kristillisdemokraattien johtaja Yves Leterme erosi neuvotteluiden johdosta yli viiden kuukauden keskustelujen jälkeen. Maan ranskan- ja hollanninkieliset puolueet eivät onnistuneet muodostamaan hallituskoalitiota.

Vaalit hävinnyt Verhofstadt lupasi yrittää avata umpisolmun. Hänen mukaansa nykyinen tilanne ei voi jatkua enää kovin kauan. Kyseessä on Verhofstadtin mukaan yksi Belgian viime vuosikymmenien pahimmista poliittisista kriiseistä.

Belgian hollannin- ja ranskankielisillä puolueilla on kiistaa mm. osavaltioiden autonomiasta. Vauraan hollanninkielisen Flanderin puolueet haluaisivat lisää autonomiaa, mutta ranskankielisen Vallonian mielestä liittovaltion valtaa ei pidä enää karsia.

Reuters, AP, DPA, YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus