Ilmaston lämpeneminen ja taudit Ruotsin pahimmat uhat

Ruotsilla ei ole sotilaallisia uhkakuvia, kertoo parlamentaarisen puolustuskomitean raportti. Sen sijaan ilmaston lämpeneminen, maailmanlaajuiset tartuntataudit ja joukkotuhoaseet muodostavat vakavimmat uhat Ruotsille.

Ulkomaat

Ruotsin puolueet ovat yksimielisiä turvallisuusuhkien arvioinnissa, kertovat raportin muotoilleet ruotsalaispoliitikot maan tiedotusvälineille.

Raportissa todetaan Ruotsin olevan yksi maailman globaalistuneimmista maista ja vahvasti integroitunut Eurooppaan. Raportti luovutettiin Ruotsin hallitukselle tiistaina.

Ympäristöuhkien vaikutusta ruotsalaisten turvallisuudelle korostetaan voimakkaasti. Raportissa varoitetaan myös Venäjän sisäisestä kehityksestä, jossa raportin laatijoiden mukaan on korostunut vakaus demokratian kustannuksella.

Nato-yhteistyön ruotsalaiset kuittaavat muutamalla lauseella, mutta sitäkin enemmän vannotaan pohjoismaisen yhteistyön nimeen. Raportissa luvataan, ettei Ruotsi aio seurata passiivisena vierestä, jos sen naapureiden kimppuun käydään.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva pitää Ruotsin lupausta auttaa katastrofin tai hyökkäyksen kohteeksi joutunutta EU-maata tai toista pohjoismaata luonnollisena osana pohjoismaista yhteistyötä.

Kanervan mukaan Suomen, Ruotsin ja Norjan turvallisuuspoliittinen yhteistyö täytyy huomioida myös Suomen ensi vuoden turvallisuuspoliittisessa selonteossa.

YLE Uutiset