1. yle.fi
  2. Uutiset

Vatsatauti voi johtua monesta pöpöstä

YLE Uutiset kokosi perustietoja vatsatautien aiheuttajista. Lue salmonellasta, kampylobakteerista, adenoviruksista, noroviruksista ja alkueläimistä.

Kotimaan uutiset

Salmonella Salmonella on suolistobakteeri, joka voi lisääntyä sekä hapellisissa että hapettomissa olosuhteissa. Ihmisillä salmonellabakteerit voivat aiheuttaa jopa lavantautia, mutta yleisemmin salmonellat aiheuttavat kuumeisen ripulin eli salmonelloosin. Salmonelloosin oireet vaihtelevat pahoinvoinnista vatsakramppeihin, ripuliin, kuumeeseen ja päänsärkyyn. Oireet kestävät muutaman päivän. Tartunnan kantajuus voi kestää 2 - 4 viikkoa, mutta enimmillään jopa kuukausia. Salmonella leviää raa'an tai huonosti kypsennetyn siipikarjan lihan, sianlihan ja munien tai pastöroimattoman maidon sekä itujen välityksellä. Kampylobakteeri Kampylobakteeri on kaikkialla maailmassa erittäin yleisesti sekä eläimillä että ihmisillä esiintyvä bakteeri. Kampylobakteeri-infektion yleisimmät oireet ovat ripuli, vatsakivut ja kuume. Itämisaika on keskimäärin kolme (1 - 7) päivää. Ripulioireet kestävät yleensä 3 - 5 päivää. Bakteeria erittyy ulosteeseen noin kolmen viikon ajan. Kampylobakteeri leviää yleensä ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Adenovirukset Adenovirukset elävät sekä ihmisissä että eläimissä. Adenovirukset aiheuttavat muun muassa lasten nielutulehduksia ja flunssaa. Adenovirukset voivat aiheuttaa infektioita myös silmissä, keuhkoissa, hengitysteissä ja sydämessä. Adenovirus aiheuttaa oireina oksentelua, kuumetta, löysää ulostetta ja flunssaa. Adenovirus tarttuu hyvin helposti sekä pisara- että kosketustartuntana. Norovirukset Norovirukset ovat yleisimpiä aikuisten vatsatautien aiheuttajia. Norovirukset ovat varsin kestäviä. Noroviruksen tuhoamiseksi elintarvikkeiden käsittelyyn suositellaan 90 asteen lämpötilaa vähintään kahden minuutin ajan. Taudin itämisaika on 12 - 48 tuntia. Oireita ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu. Valtaosalla sairastuneista on myös ripulia, joka on yleensä lyhytkestoinen ja lievä. Osalla on myös lämpöilyä. Oireiden kesto on yleensä 12 - 72 tuntia. Noroviruksia erittyy runsaasti sairastuneen henkilön ulosteisin. Virukset ovat erittäin herkästi tarttuvia ja tartunta voi tapahtua suoraan henkilöstä toiseen, viruksilla saastuneen veden tai elintarvikkeiden välityksellä. Tartunta voi myös levitä viruksella saastuneiden kosketuspintojen kautta. Alkueläimet

Alkueläimet voivat myös aiheuttaa ruokamyrkytyksiä. Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia alkueläimiä ovat pääasiassa Giardia duodenalis, Toxoplasma condii ja Cryptosporidium parvum, jotka tarttuvat pääasiassa ulosteilla saastuneiden juomavesien tai saastuneilla kasteluvesillä kastelluiden kasvisten välityksellä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi