Maailman kielten keskus perustetaan Islantiin

Islantiin on perusteilla maailman kielten keskus, jonka tehtävänä on kiinnittää huomiota kielten merkitykseen ihmiskunnan tärkeimpänä kulttuuriperintönä. Hankeen priimusmoottori on Islannin entinen presidentti Vigdis Finbogadóttir.

kulttuuri

Unescon hyvän tahdon lähettiläänä kielten hyväksi toimiva Islannin entinen presidentti Vigdis Finnbogadóttir vieraili alkuviikosta Suomessa.

- Maailman kielet saavat keskuksen kotonani Islannissa, kertoo Vigdis Finnbogadóttir.

Islannin yliopiston kieli-instituutti visioi tästä maailman kielten keskuksesta kielten ja kulttuurien tieto- ja elämyskeskusta. Presidentin nimeä kantava keskus tarjoaa mahdollisuudet kielten tutkimukseen, oppimiseen ja tiedon levittämiseen. Niin tutkijat kuin suuri yleisö voivat tutustua kieliin ja kulttuureihin myös nykyaikaisen teknologian avulla.

Keskus Islantiin maantieteellisistä syistä - Islanti sijaitsee kahden suuren mantereen välissä, älkäämme unohtako että Eurooppa kuuluu Aasiaan, muistuttaa Finnbogadóttir. Vigdis Finnbogadóttirin mukaan sijoituspaikan perusteena on myös Islannin kieli, jota on puhuttu yli 1 000 vuotta ja jonka kirjakielellä on pitkät perinteet.

Maailman kielten keskuksen kustannusarviot ovat mittavat. Vuoteen 2010 kestävän talousarvion mukaan kulut nousevat yli 11,5 miljoonaan euroon. Kustannuksia syntyy rakennuksista, kielten ja kulttuurien tietokannan luomisesta sekä tieto- ja elämyskeskuksen perustamisesta. Tällä hetkellä rahoitukseen on saatu koottua neljä ja puoli miljoonaa euroa.

Maailman kielten keskuksen ja hankkeen tavoitteena on syventää tietoisuutta kielten merkityksestä. Vigdis Finnbogadóttirin mukaan ihmisten ajatukset perustuvat kieliin. Hänen taiteilijaystävänsä mukaan ajatukset tarvitsevat kieliä soittiminaan.

Lähteet: YLE Uutiset