Ilmastonmuutos ja Amazonin sademetsien metsäkato kiihdyttävät toisiaan

Ilmastonmuutos ja metsäkato ovat WWF:n tuoreen raportin mukaan tiukasti yhteydessä toisiinsa. Maailman luonnonsuojeluliiton mukaan tämä voi johtaa siihen, että peräti 60 prosenttia Amazonin sademetsistä häviää tai vaurioituu vuoteen 2030 mennessä.

luonto

Pahimmillaan metsäkato voi aiheuttaa jopa liki sadan miljardin tonnin hiilidioksidipäästöt. Määrä vastaavaa maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjä kahden vuoden ajalta.

Raportin mukaan maatalouden ja karjankasvatuksen kehitys, tulipalot, kuivuus ja hakkuut voivat hävittää 55 prosenttia Amazonin sademetsistä tai ainakin vakavasti vaurioittaa niitä vuoteen 2030 mennessä. Mikäli maailmanlaajuinen sateisuus vähenee 10 prosenttia tulevaisuudessa, kuten tutkijat ennakoivat, lisäksi noin neljä prosenttia metsää häviää tai vaurioituu lisääntyvän kuivuuden takia.

WWF:n mielestä Amazonin sademetsien tuhoutuminen hävittäisi myös yhden maailman ilmaston keskeisimmistä säätelijöistä.

Maailman luonnonsuojeluliiton mukaan tärkeitä ratkaisuja Amazonin alueen metsäkadon estämiseksi ovat karjankasvatuksen ja infrastruktuurin kehittämisen kielteisten vaikutusten minimoiminen sekä suojelualueverkoston nopea kasvattaminen.

Raportti kokonaisuudessaan (siirryt toiseen palveluun) YLE Uutiset