1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nokialla sairastuneiden määrä laskussa

Nokialla pilaantuneen vesijohtoveden takia sairastuneiden määrä on laskussa. Viime yönä tiputushoidossa on ollut viisi potilasta ja torstaiaamuna noin kymmenen potilasta.

Kotimaan uutiset

Nokian terveyskeskuksessa tartunnat ovat kuitenkin levinneet potilailta toisille ja myös henkilökunnalle. Hoitohenkilöstön mukaan kyseessä ei ole katastrofi, mutta tekemistä riittää. Nokian perusturvajohtaja Tarja Marjamäki sanoo, että ruuhkasta on selvitty terveyskeskuksen venyvän henkilökunnan ansiosta. Apuvoimia on saatu muun muassa Hämeenkyrön terveyskeskuksesta.

Sairastumisaallon aiheuttajia ovat norovirus ja kampylobakteeri. Potilasnäytteistä on löytynyt myös salmonellaa. Pilaantuneen vesijohtoveden vuoksi sairastuneita on Nokialla jo tuhansia.

Kansanterveyslaitoksen ohjeiden mukaan lisätartuntoja voidaan tehokkaasti vähentää noudattamalla hyvää käsihygieniaa. Sairastuneiden tulee olla poissa hoito- tai elintarviketyöstä kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen. Lisäksi on tärkeää, että oireilevat henkilöt eivät käytä yleisiä saunatiloja ja uima-altaita.

Varusmiehet jakavat vettä Tällä hetkellä Nokialla toimii 18 kiinteää vedenjakelupistettä. Pisteissä varusmiehet hoitavat vedenjakelua päivittäin klo 7-22. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun henkilöt ovat jakaneet vettä myös ovelta ovelle. Eilen keskiviikkoaamuna sattuneen putkirikon takia Nokian ympäristöterveyspäällikkö antoi verkostoveden käyttökiellon, jonka mukaan vettä ei saa keitettynäkään juoda tai käyttää ruuanlaittoon. Vettä ei saa myöskään käyttää astioiden pesemiseen. Käyttökielto on voimassa koko Nokian alueella lukuun ottamatta Siuron, Linnavuoren ja Kuljun alueita. Rikkoontunut putki saatiin korjattua eilen iltapäivällä. Korjauksen jälkeen aloitettiin verkoston puhdistustoimenpiteet. Mikäli puhdistus onnistuu, keskiviikkona annetut rajoitukset vedenkäytöstä voidaan todennäköisesti purkaa perjantaina. Veden keittokehotus säilynee senkin jälkeen. Veden laadusta tiedotetaan tarkemmin perjantaina. Neuvontapuhelimesta lisätietoa

Nokialaisille on avattu vesiepidemian neuvontapuhelin. Puhelin on avoinna torstaina klo 12 - 16 ja perjantaina klo 9-21. Numero, johon voi soittaa on (03) 311 693 50.

Puhelinpalvelusta saa tietoa ennen kaikkea Norovirukseen ja kampylobakteeriin liittyvistä asioista, kotihoito-ohjeista sekä hoitoonohjauksesta ja hygienia-asioista.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä katkenneen runkovesijohdon pelätään laittaneen sakan eli taudinaiheuttajat liikkeelle. Poliisi on aloittanut rikoksen esitutkinnan vesijohtoveden pilaantumisen takia. Poliisin mukaan selvityksissä on ilmennyt lähinnä laiminlyöntiin liittyviä seikkoja.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi