Suomalaiset juhlineet 90-vuotiasta itsenäisyyttä

Itsenäisen Suomen 90-vuotispäivää on vietetty perinteisin menoin.

Kotimaa

Torstaiaamuna Suomen lippu nostettiin salkoon Helsingin Tähtitorninmäellä. Valtakunnallisen lipunnostoperinteen aloitti Suomalaisuuden liitto 50 vuotta sitten. Lipunnostoa oli kokoontunut seuraamaan myös joukko sotaveteraaneja.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen laski aamupäivällä seppeleen sankariaukiolla Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä. Presidentti osallistui myös puolilta päivin pidettyyn juhlajumalanpalvelukseen Helsingin Tuomiokirkossa. Suomen itsenäisyyden ekumeenisessa 90-vuotis- juhlajumalanpalveluksessa saarnasi arkkipiispa Jukka Paarma.

Puolustusvoimien paraati keräsi tuhansia katsojia Hämeenlinnassa puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraatia seurasi arviolta 10 000 katsojaa. Valtakunnalliseen ohimarssiin osallistui yli 1 200 henkilöä ja sata ajoneuvoa. Suomenhevosen satavuotisjuhlan kunniaksi mukana oli poikkeuksellisen paljon hevosia, kymmeniä ratsukkoja ja tykkivaljakko. Köyhien ja vähävaraisten juhla on myös osa itsenäisyyspäivän perinnettä. Heikki Hurstin järjestämään juhlaan Helsingin Hakaniemen torille saapui satoja kodittomia ja vähävaraisia. Juhlavieraat saivat sateisella torilla aterian ja mukaansa ruokapakkauksen. Itsenäisyyspäivän viralliset juhlallisuudet huipentuivat Tasavallan presidentin vastaanottoon. Anarkistit marssineet rauhallisesti

Torstaina olivat liikkeellä myös mielenosoittajat. Niin sanottujen Mustien tonttujen anarkistikulkueeseen osallistui torstai-iltana noin 75 henkeä. Presidentinlinnan lähistöllä. Marssi sujui rauhallisesti.

Lähteet: YLE Uutiset