1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Australia sittenkin edelleen mukana ilmastoneuvotteluissa

Australian pääministeri Kevin Rudd on kieltänyt, että maan hallitus tukisi suuria kasvihuonekaasupäästöjen leikkauksia.

Ulkomaat

Suomen neuvotteluvaltuuskunnan johtaja, ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Outi Berghäll, sanoi YLE Uutisille, kuitenkin että Australia on yhä vahvasti mukana Balin ilmastoneuvotteluissa.

Australialaisen sanomalehden Herald Sunin mukaan Australian edustaja sanoi aiemmin tällä viikolla YK:n ilmastokokouksessa Balilla, että hallitus tukee suunnitelmaa leikata kasvihuonekaasupäästöjä 25 - 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Berghällin mukaan tämä tavoite ei ollut ilmastoneuvotteluissa kovin olennainen. Kyseessä oli maaryhmää koskeva ohjeellinen luku, jota ei oltu maakohtaisesti vielä tarkasteltu.

Torstaina Brisbanessa puhuneen Ruddin mukaan hallitus onkin suunnitelmaa vastaan. Herald Sun kertoo pääministerin pyörtäneen päätöksensä varoitusten jälkeen, joiden mukaan tavoitteen täyttäminen merkitsisi sähkön hinnan rajua nousua.

Rudd sanoi tukevansa pitkän ajan tavoitetta leikata kasvihuonekaasupäästöjä 60 prosenttia vuoden 2000 tasosta vuoteen 2050 mennessä. Australian hallitus ei lehden mukaan kuitenkaan aio asettaa keskipitkän ajan tavoitteita ennen kuin niiden kustannuksista saadaan laskelmat.

Myös Berghäll sanoo, että Australia pitää edelleen kiinni tiukoista, pitemmän aikavälin tavoitteistaan, ja neuvottelee innokkaasti ja rakentavasti päästöjen vähentämisestä.

Australia allekirjoitti Kioton sopimuksen joulukuun alussa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi