1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puhdistamon työntekijän virhe Nokian epidemian syynä

Nokian jätevesivuodon syy on selvinnyt. Asiaa tutkivan Tampereen poliisin tutkijan Hannu Kallioniemen mukaan vesilaitoksella huoltotöitä tehnyt jätevesipuhdistamon työntekijä oli avannut teknisen jäteveden ja puhtaan veden erottavan venttiilin epähuomiossa. Käytännössä tämän ei pitäisi edes olla mahdollista. Tällöin vedet pääsivät sekoittumaan paine-eron vuoksi. Erheestä johtunut vatsatautiepidemia ei vieläkään ole hellittämässä, vaan ihmisiä hakeutuu yhä hoitoon aiempien päivien tapaan.

Kotimaan uutiset

Tampereen poliisi jatkaa asian tutkintaa. Asiaa tutkitaan tuottamuksellisena rikoksena, eikä tutkinnassa ole tullut ilmi viitteitä tahallisesta teosta. Erhe tapahtui puhdistamon huoltotöiden yhteydessä.

- Asiaa tutkitaan yleisvaaran tuottamuksena ja huolimattomuutena, joka täyttää semmoisen tunnusmerkistön, että on aiheutettu isolle väkimäärällle hengen ja terveyden vaara. Päällimmäisenä ovat mm. kysymykset virkavastuusta, sanoo rikosylikomisario Hannu Kallioniemi Tampereen poliisista. Hän painottaa, että esitutkinta on vielä alkuvaiheessa.

Venttiili on aukaistu keskiviikkona 28.11. puoliltapäivin ja venttiilin aukiolo huomattiin perjantaina 30.11. puolenpäivän aikoihin, jolloin venttiili on suljettu. Teknisen veden pumpun automatiikka ei ole käytössä kuin päivisin, joten jätevettä ei ole kulkeutunut vesijohtoveteen yöaikaan.

Yhdysputken, joka on mahdollistanut teknisen veden sekoittumisen käyttövesijärjestelmään, epäillään olevan laiton. Poliisi selvittää venttiilin aukaisemiseen liittyviä yksityiskohtia, mutta myös muun muassa putken asennukseen liittyviä asioita ja vastuukysymyksiä.

Epidemia ei ota laantuakseen Ensiapuun Nokialla hakeutui perjantain vastaisena yönä kymmenen ihmistä. Lapsipotilaat ohjataan Tampereen yliopistolliseen sairaalaan, jonne viime yön aikana tuli kymmenen lapsipotilasta. - Kymmenen lasta on tullut viime yön aikana. Tauti tuntuu jatkuvan edelleen, ylilääkäri Anna-Leena Kuusela Taysista kertoo. Kuuselan mukaan tilanne ei näytä olevan rauhoittumassa, sillä aiempina öinä määrä oli samaa luokkaa. Nokian perusturvajohtajan Tarja Marjamäen mukaan jokunen ihminen on myös kotiutunut yön aikana. - Tätä edellisenä yönä ensiapuun tuli viisi ihmistä vatsaoireiden takia, joten hivenen enemmän on tullut. Alkuviikosta oli enemmän kuin kymmenen ihmistä tiputuksessa, Marjamäki sanoo. Ihmiset ovat tulleet ensiapuun Nokialle ja Taysiin ripulin ja oksentelun aiheuttaman nestehukan ja kuumeoireiden takia. Veden jakelu jatkuu ja puhelinneuvonta päivystää Varusmiehet jakavat vettä 18 kiinteästä jakelupisteestä. Näissä pisteissä vedenjakelu tapahtuu klo 7 - 22. Vedenjakelu kiertävästä autosta on sen sijaan lopetettu. Tampereen yliopistollinen sairaala antaa puhelimessa ohjeita Nokialla sairastuneille. Epidemiapuhelin on auki aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Puhelimessa annetaan ohjeita noroviruksen ja kampylobakteerin aiheuttaman vatsataudin hoitoon. Numero, johon voi soittaa on (03) 311 693 50. Tartunnat levinneet myös terveyskeskuksessa

Nokian terveyskeskuksessa tartunnat ovat kuitenkin levinneet potilailta toisille ja myös henkilökunnalle. Hoitohenkilöstön mukaan kyseessä ei ole katastrofi, mutta tekemistä riittää.

Nokian perusturvajohtaja Tarja Marjamäki sanoo, että ruuhkasta on selvitty terveyskeskuksen venyvän henkilökunnan ansiosta. Apuvoimia on saatu muun muassa Hämeenkyrön terveyskeskuksesta.

Sairastumisaallon aiheuttajia ovat norovirus ja kampylobakteeri. Potilasnäytteistä on löytynyt myös salmonellaa. Pilaantuneen vesijohtoveden vuoksi sairastuneita on Nokialla jo tuhansia .

Hyvä käsihygienia vähentää lisätartuntoja

Kansanterveyslaitoksen ohjeiden mukaan lisätartuntoja voidaan tehokkaasti vähentää noudattamalla hyvää käsihygieniaa. Sairastuneiden tulee olla poissa hoito- tai elintarviketyöstä kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.

Lisäksi on tärkeää, että oireilevat henkilöt eivät käytä yleisiä saunatiloja ja uima-altaita.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi