Unohdetun Dora Jungin tekstiilit esillä Tampereella

Museokeskus Vapriikissa lauantaina avattava Pellavan lumo -näyttely esittelee kansainvälisesti merkittävän suomalaisen tekstiilitaiteilijan Dora Jungin Tampellan pellavatehtaalle suunnittelemia tekstiilejä. Näyttelyn yhteydessä on julkaistu myös Pirkko Timosen kirjoittama kirja Dora Jungin elämäntyöstä.

Dora Jung oli taiteilija ja taidekäsityöläinen, joka tunnettiin kirkollisten ja teologisten tekstiilien suunnittelijana sekä niin sanotun damastitekniikan kehittäjänä.

Hänet muistetaan parhaiten pellavaliinoistaan Sata ruusua, Kielo, Kaarna ja Viivojen leikki, joiden kanssa on vietetty perhejuhlia kautta vuosikymmenten. Jungin pelkistetty ja moderni kuvamaailma näkyy myös esimerkiksi Saarijärven kirkkotekstiileissä leivän ja kalan muodossa. Toisaalla taidekudoksissa katsovat Biafran lasten nälkiintyneet silmät. Kansainvälisesti tunnettu taiteilija katosi Jung oli kansainvälisesti tunnettu ja palkittu taiteilija. Vaikka hänen teostensa merkitys on verrattavissa Tapio Wirkkalan tai Alvar Aallon tuotantoon, tunnetaan hänet nykyään paljon huonommin. Vapriikin kokoelmayksikön päällikkö Ritva Palo-oja epäilee taiteilijan unohtamisen johtuvan osittain siitä, että suurten tasalaatuisten pellavaerien valmistaminen on Suomessa haasteellista. Lisäksi selvityksen alla on Dora Jungin mallien käyttöoikeudet. - Tampellan oikeuksien siirtyminen ei ole aivan yksinkertainen asia, kun ottaa huomioon, millainen yritys oli kyseessä. Oikeudet ovat siirtyneet eri omistussuhteissa. Tavoitteenamme on saada tämän näyttelyn aikana tuotantoon joitain Dora Jungin tärkeimpiä ja suosituimpia malleja, Palo-oja haaveilee. Dora Jungista tuli Tampellan pääsuunnittelija vuonna 1956. Hän aloitti uransa jo 1930-luvulla. Ensimmäinen kokonaisvaltainen teos Dora Jungista

Vapriikin Kokoelmayksikön päällikkö Ritva Palo-oja on toimittanut Pirkko Timosen kirjoittaman kirjan Dora Jungista, joka on julkaistu nyt näyttelyn yhteydessä. Kyseessä on ensimmäinen kokonaisvaltainen Jungia käsittelevä teos.

Kirja kertoo niin Dora Jungin persoonasta kuin hänen työstään. Se nostaa esille myös näyttelytoiminnan, joka teki Jungista aikanaan kansainvälisesti tunnetun.

-Näyttelytoiminta oli Dora Jungille itselleenkin sellaista, että se innoitti luomaan uutta ja kokeilemaan omia äärirajojaan, kertoo Palo-oja.

Kirjaan on liitetty Tampellan damastiluettelo, johon on koottu koko Tampellan damastituotanto. Tällä halutaan auttaa harrastelijoita ja niitä, jotka haluavat tunnistaa Dora Jungin damastit suomalaisen tekstiiliteollisuuden kulttuuriperinnöstä.