1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vettä saa käyttää Nokialla jälleen lauantaina

Talousveden käytön rajoitukset Nokialla puretaan lauantaiaamuna klo 8:sta lähtien. Vettä voi tuolloin normaalisti peseytymiseen ja tiskaamiseen. Juotavaksi ja ruuanlaittoon vettä on keitettävä viiden minuutin ajan.

Kotimaan uutiset

Keittorajoitus on voimassa koko kaupungin alueella lukuun ottamatta Siuroa, Linnavuorta, Kuljua ja Taivalkuntaa, Nokian kaupunki tiedottaa.

Keittokehotus on voimassa ainakin maanantaihin asti, jolloin seuraavan kerran tiedotetaan veden laadusta ja käyttöohjeista.

Vesijohtoveden klooripitoisuus on nostettu 8 - 10-kertaiseksi normaaliin nähden. Lisäksi lähipäivinä otetaan käyttöön veden ilmapuhdistus ja lisäklooraus pahimmin saastuneilla alueilla. Bakteerien ja virusten hävittäminen putkistosta saattaa kestää useita päiviä. Huuhtelu saattaa aiheuttaa tilapäisiä katkoksia vedenjakeluun. - Desinfiointi tuhoaa bakteereja kuten kampylobakteereja erittäin tehokkaasti. Hankalampia ovat norovirukset, koska ne säilyvät vedessä ja saostumissa huomattavia aikoja. Mutta niitä ei jätetä putkistoon muhimaan, Kansanterveyslaitoksen professori Ilkka Miettinen Kuopion yliopistosta sanoo. Tämän hetken tiedon mukaan pohjois- ja itäpuolisen Nokian verkostoon ei ole voinut päästä puhdistettua jätevettä eikä myöskään mahdollisesti saastunutta vettä putkirikkojen yhteydessä. Tällä alueella talousveden ei pitäisi sisältää taudinaiheuttajia, mutta varotoimenpiteenä veden keittokehotus pidetään edelleen voimassa. Uusimpien tutkimustulosten mukaan talousvedestä on löydetty kampylobakteereja suuria pitoisuuksia, norovirusta ja adenovirusta. Hepatiitti A-virusta vedestä ei ole löytynyt. Salmonella-, EHEC- ja parasiittitulokset eivät ole vielä käytettävissä. Giardia- ja cryptosporiditulokset ovat negatiiviset. Vettä koskevia kysymyksiä varten Nokian kaupunki ottaa käyttöön palvelupuhelimen lauantaina 8.12. Puhelinnumero (03) 3118 6044 vastaa päivittäin klo 9 - 12 veden laatua ja käyttöä koskeviin kysymyksiin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi