1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hätäviestejä aletaan levittää myös televisiossa

Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo ottaa ensi vuoden alusta hätätiedotteiden välityskanavaksi myös television. Nykyisin hätätiedotteet kerrotaan radiossa, YLEn Teksti-TV:llä ja YLE Uutisten verkkosivuilla.

Kotimaan uutiset

Kolme vuotta sitten tsunami-katastrofin yhteydessä alettiin suunnitella massatekstiviestijärjestelmää, joka kuitenkin kaatui kalliiseen hintaan: järjestelmä maksaisi lähes seitsemän miljoonaa euroa. Niin tekstiviestien kuin internetinkin käyttäminen hätäviestin kanavana on sikäli ongelmallista, että kaikki ihmiset eivät käytä internetiä tai lue tekstiviestejä.

Ns. hätäviesti lähetetään silloin, kun kyseessä on äkkinäinen henkilöä tai omaisuutta uhkaava vaara. Tällöin hätätiedote siis tulee vuodenvaihteen jälkeen televisiosta keskeyttäen muun ohjelman. Jo nyt hätätiedote kerrotaan radion välityksellä heti, kun viranomaiset sellaisen antavat.

Lievempi viestimuoto on viranomaistiedote, jotka on luettu radiossa vuodesta 1994 lähtien.

Nokian vesikriisi on osoittanut, että viranomaisilla on vaikeuksia viestittää hätätilanteista kansalaisille. Viikko sitten alkaneen juomavesiongelman yhteydessä viranomaistiedote olisi ollut paikallaan, mutta sitä ei lähetetty.

- En osaa muuta sanoa kuin että olisi pitänyt lähettää, Nokian kaupunginjohtaja Markku Rahikkala kommentoi YLE uutisille.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi