1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvataide

Taiteilijat haluavat oman museon Guggenheimin tilalle

Rajua arvostelua osakseen saanut Guggenheimin taidemuseo saa vastaehdotuksen. Taiteilijoiden ideoima museo tuottaisi itse taidetta näyttelyihin ja kokoelmiinsa.

Berliinin Guggenheim-museo Kuva: YLE

Kuvataiteilijat haluavat perustaa uudenlaisen museon Guggenheim-hankkeen rahoilla. Suomen eturivin taiteilijoiden tukemassa ehdotuksessa uusi taidemuseo tuottaisi itse taidetta näyttelyihin ja kokoelmiinsa.

Helsinki Checkpoint -esityksen on allekirjoittanut yli sata taiteilijaa. Heidän joukossaan on muun muassa kuvataiteilija Hannu Väisänen ja Kiasman entinen johtaja, kulttuurineuvos Tuula Arkio.

Mukana on myös nuoremman polven taiteilijoita, kuten viime vuoden Ars Fennica -palkittu Anssi Kasitonni ja suomalaista taidevalokuvaa maailmalla tunnetuksi tehnyt Elina Brotherus.

Ehdotus Guggenheim-museohankkeen korvaamisesta Helsinki Checkpoint -hankkeella luovutetaan tänään Helsingin kaupunginjohtajalle Jussi Pajuselle.

Halvempi kuin Guggenheim

Uusi museo olisi osa Helsingin kaupungin taidemuseota, jonka uudistamista kaupunki on halunnut tukea. Museon uudistamiseen on lupailtu 3 - 5 miljoonan euroa. Jos Guggenheim Helsinki päätetään perustaa, sijoitus menisi todennäköisesti kyseisen hankkeen kustannuksiin.

Helsinki Checkpoint haluaisi käyttää rahat oman museon perustamiseen. Hinta olisi siis samaa kokoluokkaa kuin Guggenheimin suunnittelun ensimmäisellä vaihe, jonka on kerrottu maksavan 4,8 miljoonaa euroa.

Kokonaisuudessaan Guggenheim Helsingin suunnittelun ja mahdollisen perustamisen on arvioitu maksavan 11,2 miljoonaa euroa. Lisäksi käyttökustannuksista ja Guggenheim-nimen käyttöoikeuksista tulisi kymmenien miljoonien eurojen lisäsumma. Guggenheim-museon rakentamisen on puolestaan arvioitu maksavan 130 - 140 miljoonaa euroa.

Myös kuvataiteilijoiden kannattama uusi museo kaipaisi uutta rakennusta. Sitä ei kuitenkaan pidetä kaikkein tärkeimpänä asiana. Turisteihinkin voitaisiin vedota säännöllisillä taidetapahtumilla, jotka toimisivat esimerkiksi biennaalien tapaan.

Museo taidetehtaana

Kuvataiteilijoiden ehdotuksen mukaan uusi museo olisi ainutlaatuinen koko maailmassa. Museo tuottaisi itse uusinta taidetta omiin näyttelijöihinsä. Sen esittelemät taideteokset tuotettaisiin kansainvälisen kuraattoriryhmän tilauksesta.

Museossa esillä olleet teokset päätyisivät sen omiin kokoelmiin. Näin museoon kertyisi kansainvälisesti merkittävä taidekokoelma. Sen yksi esikuva on ruotsalainen Moderna Museetin kokoelma, joka oli sitä hankittaessa edistyksellinen.