Lapsilta kiellettyjä väkivaltapelejä myydään alaikäisille

Huomattava osa kaupoista myy alle 18-vuotiailta kiellettyjä tietokone- ja konsolipelejä alaikäisille. Pääkaupunkiseudulla tehdyssä valvontatarkastuksessa alaikäiset yrittivät ostaa lapsilta kiellettyjä väkivaltapelejä, ja lähes puolet ostoyrityksistä onnistui.

Pelien maahantuojia edustava Suomen peliyhdistys Figma ja Valtion elokuvatarkastamo järjestivät yhdesssä testin, jossa neljä 12 - 16 -vuotiasta lasta ja nuorta meni 24 liikkeeseen pääkaupunkiseudulla ja yrittivät ostaa alle 18-vuotiailta kielletyn pelin. Liikkeiden joukossa oli sekä pieniä pelikauppoja että isoja marketteja.

Yhteensä 37 ostoyrityksestä peräti 16 onnistui. Peliyhdistys Figman toiminnanjohtajan Riku Olkkosen mielestä tulos on huolestuttava ja hieman yllättäväkin.

- Tulos yllätti miedät, vaikka tällaista viestiä on kyllä kuulunut, että pelejä myydään nuorille. Me haluamme kouluttaa jälleenmyyjiä siihen, että ikärajoja valvotaan ihan kuten kaikkien muidenkin tuotteiden ikärajoja, Olkkonen linjaa.

Valvonnan laiminlyönnistä kiinni jääneet myyjät saivat huomautuksen ja lisäksi elokuvatarkastamo lähettää näiden yritysten johdolle lähipäivinä kirjeen. Tarkoituksena on havahduttaa kaupat ottamaan 18 vuoden ikäraja tosissaan. Nyt valvonta näyttää olevan vain yksittäisten myyjien valveutuneisuuden varassa.

Noin seitsemän prosenttia peleistä luokitellaan kielletyksi alaikäisiltä. 18 vuotta on ainoa peleille annettava ehdoton ikäraja ja muut ovat suosituksia.

Valvontatarkastuksia pelikauppoihin on tarkoitus jatkaa tulevina vuosina.

Kauppa kiristää valvontaa Kauppa aikoo myös itse ryhtyä parantamaan ikärajoitettujen pelien myynnin valvontaa. Päivittäistavarakauppayhdistyksen mukaan henkilökunnalle on kehitteillä vastuullisuuspassikoulutus, joka koskee pelien lisäksi myös muun muassa tupakan, nikotiinivalmisteiden ja alkoholin myyntiä. Koulutuksessa kassahenkilöstö ohjeistetaan tarkastamaan ikä kaikilta, jotka vaikuttavat alle 23-vuotiailta ja ovat ostamassa täysi-ikäisyyttä edellyttäviä tuotteita. Kaupan mielestä kokemus on osoittanut, että kaupan oma valvonta on tehokkain tapa valvoa myyntiä. Valvonnan kehittämisessä Päivittäistavarakauppa ry odottaa jatkossa aiempaa tiiviimpää yhteistyötä Valtion elokuvatarkastamolta sekä pelien maahantuojilta ja valmistajilta. YLE Uutiset