Säveltäjät ja sanoittajat palkitsivat musiikkitoimittaja Jake Nymanin

Yleisradion pitkäaikainen musiikkitoimittaja Jake Nyman on saanut säveltäjien ja sanoittajien Elvis ry:n Prix Elviksen. Nyman on ollut töissä Ylessä vuodesta 1972, ensin vapaana toimittajana ja sittemmin ohjelmien kuten Onnenpäivä, Nuorten sävellahja ja Tähtisumua toimittajana ja tuottajana.

kulttuuri

Elvis ry:n mukaan Nymanin ura musiikkitoimittajana hakee vertaistaan ja hänen työnsä on kohottanut suomalaisen populaarimusiikin arvostusta.

- Tämä on tapahtunut aikana, jolloin syväluotaava musiikkijournalismi on joutunut lööppikaupallisuuden puristuksiin niin sähköisessä kuin printtimediassakin, yhdistys kehuu.

Nyman on tunnustuksesta otettu.

- Mottoja olen aina vierastanut, mutta eräänlainen ohjenuora radiotoimittajan työhön voisi olla Spencer Tracyn vinkki Humphrey Bogartille: "Suhtaudu aina vakavasti työhösi, mutta älä koskaan itseesi", sanoo itsenäisyyspäivänä Suomen Leijonan ansioristillä palkittu Nyman.

Ohjelmat syntyvät innostuksen ja poltteen kautta vieläkin, vaikka ura on jo 35 vuoden pituinen. - Eräs DJ sanoi kerran, että paras musiikkiohjelma syntyy, kun ohjelman toimittaja saa soittaa musiikkia, josta pitää itsekin, Nyman jatkaa viimeistä sanaa korostaen. Uusi ohjelma vuoden alussa Huolissaan konkari on siitä, että rock-sukupolvi on radion puolella paitsiossa. - YleX:ää ei yli 30-vuotias voi oikein kuunnella. Radio Suomen ajatuksena taas on tarjota kaikille kaikkea, mikä taas tarkoittaa helposti sitä, ettei kenellekään ole mitään. Television puolella asiat ovat onneksi paremminkin niin pitkään kuin meillä on Teema. Nyt Nymania työllistävät ohjelmat Sadan vuoden syke, Tähtisumua ja Kersantti Pippuri. Vuoden alussa tapahtuu paluu sunnuntaiaamuun Onnenpäivän ohjelmapaikalle, kun Nousevan auringon talo aloittaa. - Siinä toteutuu pitkäaikainen haaveeni päästä soittamaan mitä tahansa populaarimusiikkia, aikakausista, tyylisuunnista tai kielialueista välittämättä. Yhteisenä tekjänä toimivat vaikkapa biisien aiheet, kuten lähteminen, paikannimet tai meri, hän kertoilee. Toimittajan ja tuottajan työn lisäksi Nyman on kirjoittanut lukuisia populaarimusiikin tietoteoksia. Musiikkialan ammattilaiset ovat palkinneet Nymanin kahdesti aiemminkin, Musiikki & Media -tapahtumassa vuosina 2004 ja 2005.

Lähteet: YLE Uutiset