Al-Qaida-ryhmä otti vastuun Algerian pommi-iskuista

Terroristiverkosto al-Qaidan Pohjois-Afrikan siipi on ilmoittanut internetissä olevansa vastuussa Algerian tiistaisista autopommi-iskuista. Itsemurhapommi-iskut teki sen mukaan kaksi terroristiryhmän jäsentä, jotka esiintyivät islamistisen verkkosivuston kuvissa rynnäkkökiväärit kädessään.

Ulkomaat

Pääkaupungin Alger'n kahdessa autopommi-iskussa kuoli Algerian sisäministerin Noureddine Yazid Zerhounin mukaan 22 ihmistä. Tosin Algerian terveysministeriö kertoi jo aiemmin kuolonuhriluvun nousseen 67:ään.

Lisäksi lähes 180 ihmistä haavoittui iskuissa. Heistä osan tilaa kuvaillaan kriittiseksi.

Toinen räjähdyksistä sattui alueella, jossa on YK:n rakennuksia, ja toinen lähellä Algerian korkeimman oikeuden rakennusta. Räjähdykset sattuivat lähes samanaikaisesti.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ja kehitysohjelman UNDP:n toimistot vaurioituivat pahoin toisessa pommi-iskussa. YK:n mukaan iskussa kuoli ainakin viisi sen työntekijää ja useita on kateissa.

UNHCR:n johtaja Antonio Guterres kertoi olevansa varma siitä, että toinen Alger'n iskuista oli tarkoituksella suunnattu YK-kohteita vastaan.

Iskut on tuomittu maailmalla YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsi iskut jyrkästi. Balin ilmastokokouksen yhteydessä puhuneen Banin mukaan iskut ovat täysin mahdottomia hyväksyä. Myös Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on jo ehtinyt tuomitsemaan iskut "barbaarisina tekoina".

Niin ikään Yhdysvaltain presidentti George Bush on toimittanut surunvalittelunsa Algerialle järkyttävinä pitämiensä pommi-iskujen vuoksi.

Algerian sisäministeriön mukaan räjähdykset olivat autopommeja, ja ainakin toinen iskuista oli itsemurha-isku.

Algeriassa on aiemmin tänä vuonna tehty useita pommihyökkäyksiä, jotka terroristijärjestö al-Qaida on ottanut nimiinsä. Aiemmin tänä vuonna Algeriassa tehdyissä iskuissa on kuollut yli sata ihmistä.

Lähteet: AFP, Reuters, DPA, AP