1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

EU uhkaa boikotoida teollisuusmaiden ilmastotapaamista

Euroopan unioni uhkaa boikotoida Yhdysvaltain koolle kutsumaa teollisuusmaiden ilmastotapaamista, ellei Yhdysvallat taivu tarkkoihin päästövähennystavoitteisiin. Teollisuusmaiden on määrä neuvotella ilmastotoimista ensi kuussa Havaijilla.

luonto

EU:n portugalilainen pääneuvottelija Humberto Rosa kiistää että kyse olisi kiristyksestä, mutta toteaa että Havaijin neuvottelut ovat yhdentekevät mikäli päästöprosenteista ei sovita perjantaina päättyvässä Balin kokouksessa. Yhdysvaltain lisäksi myös Japani, Kanada ja Australia vastustavat 25 - 40 prosentin päästöleikkaustavoitetta teollisuusmaille.

Balille suoraan rauhan Nobelin palkintoseremoniasta saapunut Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore kommentoi nimenomaan Yhdysvaltain olevan vastuussa neuvottelujen pattitilanteesta.

Goren suorasukainen tuomio sai salillisen osanottajia puhkeamaan aplodeihin. Ilmastokokouksen sihteeristön puheenjohtaja Yvo de Boer varoitti aiemmin tänään neuvottelujen hajoavan kuin korttitalo mikäli teollisuusmaat eivät saa pikaisesti sovittua päästövähennystavoitteista.

Erimielisyydet ratkaistava pian 25 - 40 prosentin päästöleikkaustavoitetta vastustava Yhdysvallat vetoaa siihen että tieteellistä tutkimustietoa on liian vähän tällaisen prosenttiluvun tueksi. Humberto Rosa pahoittelee koko maailman joutuvan nyt odottamaan Yhdysvaltoja. "Yhdysvallat puhuu sitoutumisesta ja johtajuudesta, mutta sanat eivät nyt riitä. Tarvitsemme tekoja", Rosa kommentoi uutistoimisto Reutersille. De Boerin mukaan erimielisyydet on ratkaistava perjantaiaamuun mennessä, jotta tarvittavat dokumentit ehditään kääntää kaikille YK:n kuudelle viralliselle kielelle. Yhteisymmärrys tarvitaan jotta vakavat neuvottelut Kioton ilmastosopimuksen seuraajasta voivat käynnistyä 190:n maan välillä. Vuonna 2012 raukeava Kioton sopimus koski vain 36:tta teollisuusmaata. Reuters, AP

Lue seuraavaksi