Oikeusministeri Brax käsittelee Upsalan kielikiistaa ruotsalaisministerin kanssa

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoo keskustelevansa Ruotsin oikeusministerin kanssa Uppsalan tapauksesta. Upsalassa kaupunki on kieltänyt työntekijöiltään suomen kielen puhumisen työpaikalla.

Kotimaa

Eduskunnan kyselytunnilla oikeusministeri lupasi vastauksessaan Perussuomalaisten kansanedustajalle Pentti Oinoselle, että hän keskustelee suomen kielen asemasta ruotsalaisministerin kanssa. Kyselytunnin jälkeen Brax täsmensi, että hän tapaa Ruotsin oikeusministerin seuraavan kerran vuodenvaihteen jälkeen.

Upsalan kaupungin päätös tyrmistytti

Ruotsinsuomalaiset ovat tyrmistyneitä Upsalan kaupungin asenteesta ja haluavat jutusta ennakkotapauksen. Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta vaatii Euroopan neuvostoa selvittämään, voiko työnantaja pakottaa kaikki työntekijät puhumaan pelkästään ruotsia. Upsalan tapahtumia tutkii myös Ruotsin syrjintäasiamies.

Kielijupakka alkoi Upsalan sosiaalitoimistossa, jossa työntekijä puhui suomea työtoverinsa kanssa. Esimies kielsi alaisiaan käyttämästä suomen kieltä.Työntekijä ei halunnut suostua kieltoon ja vaati selvitystä Upsalan kaupungilta.

Kaupunki vastasi kanteluun ja laati yhdessä ammattiliitto SKTF:n paikallisosaston kanssa suosituskirjeen, jonka mukaan kaikilla kaupungin työpaikoilla on pakko käyttää ruotsin kieltä.

Toiminnanjohtaja Lennart Andersson Upsalan kaupungista kiistää, etteikö käytävillä ja kahviloissa saisi puhua suomeksi. Anderssonin mukaan tarkoitus on vain löytää yhtenäinen kieli virantoimitukseen. Joidenkin tietojen mukaan kielto koskisi myös kahvitaukoja.

Lähteet: YLE Uutiset