Hyppää sisältöön

Eläinsuojelijat: Ei eläintä joululahjaksi

Eläinsuojeluyhdistys toivoo, ettei eläintä annettaisi joululahjaksi. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen paheksuu eläinlahjaa. Luukkainen korostaa, että eläin ei ole lelu eikä tavara.

Eläinsuojeluyhdistyksen mukaan eläimen hankintaa on aina harkittava tarkkaan. Lemmikkiä ei pidä ottaa hetken mielijohteesta edes itselleen, saati sitten antaa yllätyksenä toiselle.

Lemmikkiä ottaessa täytyy miettiä onko todella valmis sitoutumaan sen hoitoon useiden vuosien, jopa vuosikymmenien ajan. Lemmikinomistaja on juridisesti vastuussa oman eläimensä hoidosta ja eläimen heitteillejättö on rikos, Luukkainen muistuttaa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys etsii joka vuosi uudet kodit lähes tuhannelle kodittomalle lemmikille.

Kissat elävät 15 - 20 vuotta, koirat yli kymmenen, kanit jopa kahdeksan vuotta ja pienet jyrsijät pari vuotta. Vesikilpikonnat ja useat matelijat elävät jopa ihmisiän. Lisäksi eläimen hoitaminen vaatii päivittäin paitsi aikaa myös rahaa.

Lemmikkiä ei pidä ottaa perheeseen myöskään siitä syystä, että lapset sitä kinuavat ja lupaavat hoitaa sen ja maksaa kulut omista viikkorahoistaan. Lasten innostus lemmikkien hoitamiseen saattaa lopahtaa hyvinkin nopeasti, kun uutuudenviehätys on haihtunut. Lasten taskurahat tuskin riittävät lemmikkien säännöllisiin rokotus- ja eläinlääkärikuluihin.