16 sai ehdollista Smash Asem -mielenosoituksesta

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään tuomiot toissasyksyisestä Smash Asem -mielenosoituksesta. Oikeus tuomitsi ehdollista vankeutta 16 henkilölle ja 42 sai sakkoja.

Kotimaa

Pisin tuomittu vankeusrangaistus on kuusi kuukautta. Ehdollista vankeutta saaneet syyllistyivät oikeuden mukaan muun muassa väkivaltaiseen mellakkaan ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

Oikeus katsoi, että väkivaltaista mellakointia oli esimerkiksi pullojen heittely päin poliisia. Väkivaltaisesta mellakasta tuomittiin kaikkiaan 22, mutta osa heistä - eli tapahtumahetkellä alaikäiset - selvisi sakkorangaistuksella.

Oikeus määräsi sakkoja kaikkiaan 42 mielenosoittajalle. Sakot tulivat haitanteosta virkamiehille ja niskoittelusta poliisia vastaan. Oikeus hylkäsi 14 vastaajan syytteet. Lisäksi kaksi vastaajaa oikeus totesi syyllisiksi, mutta jätti heidät rankaisematta. Toinen heistä oli valokuvaaja, joka syyllistyi oikeuden mielestä niskoitteluun poliisia vastaan, kun hän ei poistunut poliisin saartorenkaasta.

Poliiseille syytteitä väärinkäytöksistä Oikeuden arvioitavaksi menee myös poliisin toiminta. Kaksi poliisia saa syytteen virka-aseman väärinkäytöstä ja pahoinpitelystä. Epäillyt rikokset sattuivat kiinniottotilanteessa Lasipalatsin edustalla. Pari viikkoa sitten poliisi sai moitteet eduskunnan apulaisoikeuaasiamieheltä perusteettomista kiinniotoista ja kiinniotettujen kohtelusta. Poliisin toiminnasta tehtiin yli 60 kantelua. Alun perin poikkeuksellisen suuressa oikeusjutussa oli syytettynä peräti 86 mielenosoittajaa. Oikeudenkäynnin aikana syyttäjä kuitenkin luopui kansanedustaja Paavo Arhinmäen ja kahden muun syyttämisestä. Yhdeksää syytettyä ei saatu haastettua oikeuteen lainkaan. Aasian ja Euroopan maiden Asem-huippukokousta vastustanut Smash Asem -mielenosoitus järjestettiin lauantaina 9. syyskuuta 2006.

Lähteet: YLE Uutiset