Käsikirjoittajien lakko uhkaa palkintogaaloja

Yhdysvalloissa edelleen jatkuva käsikirjoittajien lakko vaikeuttaa palkintogaalojen järjestelyjä. Esimerkiksi Golden Globe ja Oscar-gaaloihin palkatut käsikirjoittajat kuuluvat lakkoilevaan liittoon. Myös osa näyttelijöistä tukee avoimesti käsikirjoittajia työkiistassa ja saattavat sen takia jäädä pois palkintojuhlista.

viihde

Golden Globe -gaalan järjestävä Hollywoodin ulkomaisten toimittajien yhdistys on ollut jo yhteydessä elokuva- ja tv-käsikirjoittajia edustavaan ammattiliittoon (Writers Guild of America). Yhdistys on pyytänyt lupaa, että he voisivat käyttää liittoon kuuluvia käsikirjoittajia, jotta tammikuun 13:nnen päivän gaala saataisiin järjestettyä. Juhlan järjestäjät myös pyytävät, että tilaisuuteen osallistuvat näyttelijät, ohjaajat ja käsikirjoittajat voivat saapua gaalaan ilman noloa yhteentörmäämistä lakkovahtien kanssa. Ammattiliitto ei ole vielä vastannut kyselyyn.

Osa näyttelijöistä tukee käsikirjoittajia palkkakiistassa. He saattavat jäädä pois gaaloista, jos ennen punaiselle matolle astumista täytyy kohdata lakkovahteja. Esimerkiksi Glenn Close on Golden Globe -ehdokkaana roolistaan Damages-tv-sarjassa ja hän on ilmoittanut, ettei voi rikkoa lakkorintamaa matkallaan gaalaan.

Käsikirjoittajien lakko voi vaikuttaa myös 24. helmikuuta järjestettävään Oscar-gaalaan. Juhlaa juontamaan on palkattu talk show -isäntä Jon Stewart, jonka omaa ohjelmaa ei ole nähty televisiossa heti lakon alkamisen jälkeen ja hänen Oscar-gaalan vuorosanojaan kirjoittamaan palkatut ovat lakossa. Joidenkin mielestä juhlasta on tullut niin tylsää seurattavaa, että käsikirjoituksen puutetta ei kukaan edes huomaisi. Oscar-gaalan järjestäjien mielestä on kuitenkin vielä liian aikaista arvioida, kuinka lakko vaikuttaa helmikuussa nähtävään showhun.

Lähteet: AFP