1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Conan O'Brien palaa ruutuun vuodenvaihteen jälkeen

Yhdysvaltojen suosituimpiin talk show -isäntiin kuuluvat Jay Leno ja Conan O'Brien palaavat ruutuun käsikirjoittajien lakosta huolimatta. Koomikoiden ohjelmat alkavat näkyä heti uudenvuoden jälkeen. Talk show -ohjelmista on näytetty jo parin kuukauden ajan uusintoja käsikirjoittajien lakon takia.

NBC-tv-kanavan esittämät The Tonight Show with Jay Leno ja Late Night with Conan O'Brien olivat ensimmäisiä ohjelmia, joihin käsikirjoittajien lakko vaikutti suoraan. Ohjelmien tekeminen pysähtyi lähes heti lakon alkamisen jälkeen, koska ohjelmissa vitsaillaan ajankohtaisille asioille. Talk show -ohjelmista on sittemmin näytetty uusintoja, mikä on tiputtanut katsojalukuja.

Jay Leno ja Conan O'Brien ilmoittivat maanantaina, että heidän ohjelmansa palaavat ruutuun, vaikka lakon päättymisestä ei ole vielä tietoa.

- Koen olevani vastuussa lakon takia lomautettuina olevasta sadasta työntekijästä, jotka eivät työskentele käsikirjoitusten parissa. En halua, että he saavat potkut useiden työvuosien jälkeen, sanoi Leno tiedotteessaan.

O'Brien haluaa myös ajatella 80 työntekijäänsä, jotka ovat toimettomina. Hän myöntää, että ilman omia käsikirjoittajia showsta ei tule yhtä hyvää, mihin on totuttu.

-Itse asiassa show saattaa paikoitellen olla aivan hirveä, O'Brien kirjoittaa tiedotteessaan.

Molemmat talk show -isännät ovat painottaneet, että he tukevat käsikirjoittajien ammattiliittoa ja heidän palkkavaateitaan. Ammattiliitto WGA puolestaan syytti NBC-kanavaa kahden koomikon pakottamisesta ruutuun ilman käsikirjoittajia.

Myöhäisiltoihin sijoittuvien talk show -ohjelmien paluun nähdään myös edistävän lakkoilevien käsikirjoittajien pyrkimyksiä palkkakiistassa. Käsikirjoittajien puuttumisen uskotaan näkyvän ohjelmille tärkeiden monologien laaduissa. Niitä jouduttaneen lyhentämään ja vastaavasti vieraiden haastatteluaikoja pidentämään. Ongelmaksi voi syntyä myös se, että vieraiksi ei saada kaikkia viihdemaailman tähtiä. Osa heistä tukee käsikirjoittajien lakkoa ja tämän takia he eivät välttämättä halua rikkoa lakkorintamaa, joka odottaa tv-studioiden ulkopuolella.