1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Apinat ja ihmiset ratkovat helppoja laskuja lähes yhtä hyvin

Tuore yhdysvaltalaistutkimus kyseenalaistaa ihmisten ja apinoiden välisiä älyllisiä eroja. Duken yliopiston tutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijat ja apinat selviävät alkeellisista matemaattisista tehtävistä melkein yhtä hyvin.

Aiemmin tässä kuussa japanilaiset tutkijat kertoivat, että nuoret simpanssit suoriutuivat jopa ihmisiä paremmin muistipelissä.

Nyt Duken yliopisto vertaili makakien ja opiskelijoiden yhteenlaskutaitoja. Makakit saivat tuloksista oikein 76 prosenttia ja opiskelijat 94 prosenttia.

Tutkija Jessica Cantlonin mukaan jo aiemmin on tiedetty, että eläimet tunnistavat määriä. Todisteita siitä, että ne pystyvät suorittamaan myös selkeitä matemaattisia tehtäviä, ei tätä ennen ole juuri ollut.

Testissä apinoille ja ihmisille näytettiin tietokoneruudulla eri määrä täpliä. Tämän jälkeen niiden piti valita oikea täplien summa kahdesta vaihtoehdosta. Mikäli apinat osasivat valita oikein, ne palkittiin niiden suosikkilimsalla. Opiskelijat saivat puolestaan palkinnoksi osallistumisestaan kymmenen dollaria.

Tutkimuksen luotettavuutta tosin heikentää se, että mukana oli ainoastaan kaksi makakia ja 14 opiskelijaa.