Musta aukko ryöpyttää lähigalaksia energiasuihkulla

Astronomit ovat todistaneet ensimmäistä kertaa mustan aukon energiahyökkäystä läheistä galaksia kohti. Sekä musta aukko että energiasuihkun kohteena oleva galaksi sijaitsevat noin 1,4 miljardin valovuoden päässä maasta 3C321-järjestelmässä.

Ulkomaat

Järjestelmässä kaksi galaksia kiertää toisiaan. Suuremman galaksin keskustassa sijaitseva musta auko syöksee energiasuihkua, ja suihkun tulilinjalle on joutunut järjestelmän toinen, pienempi galaksi.

Kuvissa suihkujen osumat näkyvät kirkkaina kohteina. Suihkut voivat saavuttaa lähes valonnopeuden ja ne voivat ryöpsähdellä hyvinkin suuria matkoja. Tutkijoiden mukaan 3C321-järjestelmän energiasuihku on noin 1 000 valovuotta leveä ja se on saattanut matkata jopa pari miljoonaa valovuotta. Tutkijat arvelevat että energiahyökkäys on saattanut alkaa jo miljoona vuotta sitten. Ilmiö olisi tuhoisa maapallon kaltaiselle planeetalle, jonka otsonikerros saattaisi tuhoutua energiasäteilyn vuoksi. "Avaruushyökkäys" havaittiin Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan Chandra-havaintoaseman sekä Hubble- ja Spitzer-teleskooppien avulla. Tulokset julkaistaan Astrophysical Journal -lehdessä.

Lähteet: YLE Uutiset