Jouluhitti kuohuttaa Britanniassa

Britanniassa on syntynyt kohu yleisradioyhtiö BBC:n päätöksestä sensuroida suosittua jouluhittiä. BBC:n johto päätti poistaa homoseksuaaliin viittaavan sanan Pogues-yhtyeen kappaleesta yhtiön radiokanavilla. Yleisön valitusten jälkeen BBC kuitenkin päätyi perumaan päätöksensä.

BBC:n nuorisokanavan Radio 1:n johtajan Andy Parfittin mukaan kappaleessa käytetty sana loukkasi osaa radionkuuntelijoista, eikä yhtiö edelleenkään hyväksy homofobisia sanoituksia tai minkäänlaista kiusaamista.

BBC kuitenkin myöntää ylireagoineensa ja lupaa tästedes soittaa radiossa vain kappaleen käsittelemätöntä versiota.

Irlantilaisyhtye Poguesin ja englantilaislaulaja Kirsty MacCollin vuonna 1987 levyttämä Fairytale of New York on yksi Britannian ja Irlannin suosituimmista joululauluista. Se on voittanut useita äänestyksiä parhaasta joululaulusta useina perättäisinä vuosina.

Laulu on irlantilaista kansanmusiikkia muistuttava balladi, joka kertoo New Yorkissa asuvan alkoholistin jouluaattoon liittyvistä muistoista.

Laulun loppuosassa Kirsty MacColl laulaa "You scumbag, you maggot. You cheap lousy faggot," josta viimeisen sanan BBC:n johto halusi korvata piippauksella.

Vuonna 2000 veneonnettomuudessa kuolleen Kirsty MacCollin äiti Jean sanoi BBC:n haastattelussa, että johdon päätös oli naurettava. Jean MacCollin mielestä laulussa on kyse kahden henkilön vuoropuhelusta, jotka vain sattuvat puhumaan tällä tavalla.

Pogues-yhtyeen edustaja uskoo, että bändin jäsenet pitävät kohua huvittavana.