Belgian hallituskriisin ratkaisuksi väliaikaishallitus

Belgian kuukausia jatkunut hallituskriisi on vihdoin ratkeamassa. Ratkaisuksi on nousemassa nykyisen pääministeri Guy Verhofstadtin johtama väliaikaishallitus, jonka muodostamisessa saavutettiin läpimurto varhain keskiviikkoaamuna.

Ulkomaat

Väliaikaishallituksen muodostamisesta päästiin sopuun, kun ranskankielinen keskustapuolue CDH hyväksyi pääministeri Verhofstdadtin kutsun osallistua väliaikaishallituksen rakentamiseen.

Muut hallituspuolueet ovat hollanninkieliset flaamipuolueet liberaalit ja kristillisdemokraatit sekä ranskankieliset sosialistit ja liberaalit.

Belgialaisten tiedotusvälineiden mukaan väliaikaishallitus saataneen muodostettua viikon loppuun mennessä.

Verhofstadtin väliaikaishallituksen on määrä istua pääsiäiseen asti. Samalla hollanninkielisten ja ranskankielisten puolueiden toivotaan ratkaisevan keskinäiset erimielisyytensä ja pääsevän sopuun pysyvän hallituksen muodostamisesta.

Belgia on ollut ilman pysyvää hallitusta kesäkuun alusta lähtien, jolloin maassa järjestettiin parlamenttivaalit. Belgian kuningas Albert II pyysi alkuviikosta pääministeriä muodostamaan väliaikaishallituksen, joka päättäisi pitkään jatkuneen poliittisen kriisin.

Viikonloppuna maan tuhannet ammattiliittojen jäsenet osoittivat mieltään poliitikkoja vastaan. Brysselissä järjestetyssä mielenosoitusmarssissa arvosteltiin poliitikkojen kyvyttömyyttä muodostaa maahan uusi hallitus sekä saada polttoaineiden ja ruoan hinnannousut kuriin.

Lähteet: AFP, DPA, Reuters, YLE Uutiset